Nedläggning hotar skola i Västerljung

Kyrkskolan i Västerljung kan läggas ned. Redan nu har skolan ekonomiska problem och värre blir det nästa år. Det finns en smärtgräns när det inte är ekonomiskt försvarbart att hålla skolan igång och vi är där redan till höstterminen nästa år, säger Eva Stormgaard, skolchef i Trosa kommun.

Övrigt2005-12-05 22:19
Kommunens humanistiska nämnd, med ansvar för barnomsorg och skolfrågor, lever över sina tillgångar.
På dagens nämndmöte redovisas förslag på åtgärder för att få ordning på siffrorna. En eventuell nedläggning av Kyrkskolan i Västerljung finns med på förslagslistan.

Antalet elever sjunker stadigt och ser, enligt skolans egna siffror som sträcker sig fram till år 2010, ut att fortsätta göra det.
Elevunderlaget är för litet och skolan har svårt med ekonomin. Under 2006 behöver skolan ett budgettillskott på cirka 300 000 kronor. Vi vill från skolkontoret lyfta frågan och redovisa situationen. Det är upp till politikerna att ta ställning, säger Eva Stormgaard.
Taina de Mander är rektor på Kyrkskolan. Även om hon vet hur situationen ser ut har hon svårt att tro att skolan försvinner.

Jag har jättesvårt att tro att Kyrkskolan stängs. Det är en väldigt fin skola och föräldrarna här på orten är väldigt engagerade. Om skolan läggs ned skulle alla elever dessutom behöva bussas någon annanstans och det tror inte jag att någon vill, säger hon.
För Taina de Mander är situationen problematisk. Varje sommarlov lämnar ett större antal elever skolan än vad som börjar på hösten.

Men hennes kostnader för personal blir ändå desamma.
I höst blir storleken på klasserna mindre men antalet lärare kommer att vara samma som nu. Där finns inget att spara på, vi kan inte ha färre men större klasser.

Just nu går 120 elever på Kyrkskolan. Från höstterminen 2006 kommer 107 elever att gå på skolan och 2007 inte mer än 92 stycken.
Det är inte bra att antalet barn minskar, men från skolans sida kan vi inte göra så mycket åt det, säger Taina de Mander.

Tanken på en nedläggning av Kyrkskolan är ett av förslagen som skolkontoret tar upp som möjliga besparingar på längre sikt.
På kort sikt föreslås alla verksamheter att införa inköpsstopp, öka uthyrningen av lokaler och att spara på elförbrukningen.
Någon uppsägning av personal är inte aktuell, enligt Eva Stormgaard.

Egentligen finns det inte så mycket att ta av längre. Att minska personaltätheten går inte. Trosa kommun ligger redan lågt i personaltäthet jämfört med många andra kommuner, säger hon.
De cirka 200 000 kronor som barnomsorg och utbildning väntas gå back med under 2005 tror skolchefen att man kan hämta in genom allmän sparsamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om