Nej till försök med sex timmars arbetsdag

Det blir inget försök med sex timmars arbetsdag på socialtjänsten i Gnesta. En S-ledamot gillar idén, men tycker att fack och arbetsgivare ska lösa frågan.

Foto:

Övrigt2017-05-20 10:00

Det blev en lång debatt när Vänsterpartiets motion om sex timmars arbetsdag för socialsekreterare var uppe för beslut på kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen. Majoriteten, men vuxen- och omsorgsnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M) i spetsen, sa bestämt nej till förslaget.

Michael Gustafsson (S), som även är engagerad i fackförbundet Metall, gav sig in i diskussionerna mot slutet av debatten, och det blev tydligt att han inte helt delade sina moderata majoritetskollegors syn på frågan.

– Jag tycker faktiskt att sex timmars arbetsdag är något bra, inledde Gustafsson.

Han yrkade dock också på avslag, och menade att frågan om sex timmars arbetsdag måste lösas av arbetsmarknadens parter.

– Just i det här svaret på motionen är vi i majoriteten eniga, när det handlar om att lösa bristen på socialsekreterare.

– Men det är ingen hemlighet att det finns en ideologisk skillnad mellan S och M. Jag tycker att alla borde ha sex timmars arbetsdag, säger Michael Gustafsson när SN ringer upp dagen efter fullmäktigesammanträdet.

Hur hanterar ni sådana här frågor internt i majoriteten?

– Vi har fått sätta några frågor åt sidan, och det har Moderaterna också fått göra. Men i det stora hela har vi lyckats hitta en gemensam väg framåt för Gnesta.

I debatten nämnde Ingrid Jerneborg Glimne andra insatser som lönesatsningar och rekrytering av annan personal som kan avlasta socionomer med administrativt arbete vid sidan av myndighetsutövningen. Orättvisa mellan olika yrkesgrupper i kommunen var ett annat argument som framfördes.

– Alla ska ha det lika jävligt ungefär, så kan man inte tänka tycker jag, sa Lena Staaf (V), som också hänvisade till flera andra kommuner som redan har gjort liknande försök, nu senast Järfälla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!