Beröringspunkterna med värnpliktsförsvaret kommer att bli allt färre. Försvarsministern kallar det för ”den mest betydande förnyelsen av försvaret på decennier”. Beskrivningen är korrekt.
Det är ett försvar som lämnar plikten till förmån för frivilligheten.
Det är ett försvar som lämnar det rent militära syftet för ett försvarstänkande i vidare termer – med militär-civila beröringspunkter som klimatförändringar och gränsöverskridande brottslighet.
Det är ett försvarstänkande som direkt omfamnar Norden och EU – och rör sig allt närmare Nato, från ett neutralitetstänkande till ett solidaritetstänkande.
Ska man vara krass är det ett sätt att se på svenskt försvar som säger att en god försvarsförmåga kräver goda vänner i grannskapet. Ensam är inte stark.
Med detta som utgångspunkt är det lätt att förstå varför försvarsministern förmedlar två olika bilder av Ryssland, grannen i öst. En mer hotfull bild där Ryssland via den så kallade Medvedevdoktrinen tar sig friheten att ingripa i närområdet för att värna ryska medborgares intressen.
Den andra bilden är av ett Ryssland som söker samförstånd och ett närmande till EU; ett Ryssland som inte är eller kommer att vara i närheten av Sovjetunionens forna krigsmakt.
Säga vad man vill, men detta är den balansgång som utgör kärnan i försvarets strategiska överväganden i en närmiljö som annars kringgärdas av EU- och Natoländer.
Det gör också att beskrivningen av Sverige som ”neutralt” har ersatts av andra formuleringar under 2000-talet, en solidaritetsförklaring som säger att Sverige inte tänker ”förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett medlemsland eller nordiskt land”. Det följer också utvecklingen inom EU.
Men det är inte detsamma som att vara med i Nato. I denna fråga dansar Sverige bildligt talat tryckare med Finland. Det leder till ett sakta närmande - och i handling går det fortare än i retoriken. Snart är svenskt försvar så pass samtränat med Natostyrkor – inom det nordiska försvarssamarbetet – att det är som att vara medlem utan att formellt ha medlemskort. Och om Finland vill gå hela vägen, lär Sverige hänga på – och tvärtom.