Nio åtalsanmälningar efter kabelgrävningar

Fiberbolaget har anmälts misstänkt för att ha skadat ett antal fornlämningar i Sörmland. Skadorna ska ha uppstått i och med att företaget schaktade mark i samband med fiberdragning.

Övrigt2018-10-17 18:05

48 fornlämningar har skadats i Katrineholms, Flens och Vingåkers kommuner efter att fiberbolaget IP Only schaktat inför dragit inför dragning av fiberkablar. En siffra som sticker ut jämfört med hur det vanligtvis brukar se ut under ett år.

– Vi brukar ha tre skadade fornlämningar totalt per år i och med olika exploateringar, säger Cecilia Grusmark, antikvarie vid länsstyrelsen.

Större delen av ingreppen tros ha gjorts mellan våren och november förra året. I en av anmälningarna framkommer det att länsstyrelsen uppmärksammades på att schaktning hade inletts utan tillstånd på ett område. När det uppdagades kontaktade IP Only själva länsstyrelsen och meddelade att fornlämningar kunde ha skadats på andra ställen. Det resulterade i att länsstyrelsen för en dryg vecka sedan lämnade nio åtalsanmälningar om brott mot kulturmiljölagen.

– Det har varit mycket omfattande åtalsanmälningar. I varje anmälning har det varit olika antal fornlämningar som skadats, säger Cecilia Grusmark.

Hon förklarar att det är en mängd olika typer av fornlämningar som har berörts i och med schaktningarna.

– Det är allt från stenåldersboplatser till järnåldersgravfält och sentida bebyggelse. I vissa fall har man kört rakt genom och plöjt ned fiber. När man kör kan det bli mycket skador i och med att fornlämningarna ligger precis under markytan.

Se länsstyrelsens bilder på de skadade formlämningarna:

I vissa fall har det också varit svårt att avgöra om fornlämningen har skadats när kabeldragningen har gjorts.

– Ibland har man gått så nära att den med största sannolikhet har skadats. Men eftersom schakten redan har lagts igen måste man göra en undersökning för att kunna konstatera hur allvarlig skadan är. Det är något som måste bekostas av kulturmiljöanslaget, men det är så lågt att det inte räcker till, säger Cecilia Grusmark.

Hon förklarar att länsstyrelsen försökt underlätta så mycket som möjligt och förklarat för IP Only vilka regler som gäller. Bland annat genom att hänvisa till Riksantikvarieämbetets verktyg Fornsök där det går att ladda kartfiler för att göra planeringen av fiberdragningen lättare.

– Ibland har vi bett dem att flytta dragningen och oftast har det gått bra. Jag vet inte vad som brustit i de här fallen. Men eftersom de har så många underentreprenörer kan det vara svårt att nå fram i alla led. Ibland har det tagits beslut ute på fält men om vi har godkänt en sträckning får man inte ändra på den.

Hon menar att även om skulle vara omöjligt att flytta på var arbetet görs är det ändå sällan länsstyrelsen säger nej till att få utföra det.

– Är det små ledningsdragningar, till exempel om man förnyar avlopp, säger vi ok. Men då måste en arkeolog vara med och vanligtvis betalar den som utför arbetet arkeologkostnaderna. Vid den här typen av schaktningar är arkeologen med på plats och dokumenterar det som kommer fram. Är det inte en komplicerad undersökning som ska göras kanske det bara tar någon dag.

Cecilia Grusmark förklarar att det är viktigt att kulturmiljölagen följs då den skyddar historiskt viktiga lämningar.

– Lämningarna ger otroligt mycket kunskap om hur man levde förr i tiden. Det är viktigt, framförallt för lokalbygden, att veta vilka som levde på platsen tidigare. Sådan information går förlorad även om det är ett litet schakt som görs.

IP Only tar skadorna på stort allvar

IP Onlys presschef, Niclas Karnhill, menar att mycket har hänt på IP Only sedan händelserna inträffade. En omorganisering och mycket annat har gjorts inom företaget. Han förklarar att de också tar anmälningarna på allvar och gör sitt bästa för att något liknande inte ska inträffa igen.

– Kvalitet betyder mycket för oss och sedan dessa händelser i Sörmland för cirka ett år sedan har vi gjort flera förbättringsåtgärder. Med det sagt ser vi givetvis allvarligt på anmälan och kommer att följa upp ärendet. Finns det delar vi inte förbättrat under årets kvalitetsarbete kommer vi att göra det framöver, inte minst då vi nu gör en kvalitetsöversyn inför kvalitetsrapporten vi kommer att publicera i januari 2019.

Han tycker att dialogen som bolaget har haft med länsstyrelsen har varit god och att det även påverkat deras arbetsprocess.

– Vi har på flera sätt agerat så att dessa händelser inte inträffar igen.

I och med att händelserna inträffade pausade man också arbetet med fiberdragningarna för att se över vad som behövde göras.

– Efter översynen vi genomförde under pausen har vi gjort flera förbättringsåtgärder, som ny projektledare och ett nytt arbetssätt där vi skapar en större kontroll över utbyggnaden. När vi var trygga i en högre kvalitet i utbyggnaden upphörde pausen. Nu bygger vi, och kommer att utöka byggandet ytterligare framöver.

Kulturmiljölagen

Lagen innehåller bland annat hur regler för hur fornlämningar och liknande skyddsvärda historiska föremål ska skyddas. För att en lämning ska anses skyddad måste tre krav uppfyllas. Lämningen måste vara från innan 1850, den ska också vara efter människors verksamhet under forna tider som har tillkommit genom äldre tiders bruk och är varaktigt övergiven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!