NK-tyger i NK-villan
Svartvita trianglar och färgglada kvadrater. I NK-villan ska Nyköpings industrihistoria skildras. Nu har turen kommit till NK:s uppmärksammade textilsatsning från 1954.
Ändå är det 52 år sedan de ritades, på uppdrag av Astrid Sampe som var chef för NK:s textilkammare och ville samla så många som möjligt av det tidiga 50-talets designers och konstnärer i en ny tygkollektion.
Den här kollektionen fick oerhörd betydelse för textildesignen i Sverige. Astrid Sampe lyckades ju få med alla den tidens stora namn. Det var Sven Markelius, Viola Gråsten, Karl Axel Pehrson och Stig Lindberg, säger Nyköpings kulturchef Lillemor Harne.
NK-tyger i NK-villan. Precis så är det tänkt att Nyköpings nyaste utställningslokal, byggd redan 1906, ska fungera. Här är det framförallt lokal industri-historia som ska ställas ut även om det ska finnas plats också för annat.
Jag tycker att det är roligt om vi kan uppmärksamma kända nyköpingsbor, allt från hertig Karl till Birgit Cullberg, säger Christina Hjalmarson som fick ansvaret för NK-villans utställningar när det i våras blev klart att kommunen skulle ta över driften av det välkända huset.
Det blev oerhört hektiskt. Vi hade knappt två månader på oss att dra igång verksamheten, säger Lillemor Harne.
Det betydde att den planerade fasta utställningen om NK:s möbelverkstäder inte hann byggas, och det är ingenting som Lillemor Harne sörjer.
Jag är personligen väldigt tveksam till fasta utställningar som står kvar år efter år. Vill man att folk ska komma hit ofta måste det hela tiden finnas nya saker att se. NK-villan ska vara ett stimulerande ställe att besöka under söndagspromenaden.
Under de dryga fyra månader som NK-villan haft öppet för allmänheten verkar både nyköpingsbor och turister ha hörsammat Lillemor Harne. Sedan början av maj har huset haft 11 000 besökare.
Många är nyfikna på huset och är glada att äntligen kunna besöka det. Andra har varit här under de år då NK:s anställda ägde byggnaden och hade allt från fester till lekis härinne. De berättar om bröllop och julgransplundringar de varit på genom åren, berättar Christina Hjalmarson.
NK-villan byggdes som utställningspaviljong till den stora utställningen i Norrköping 1906. Året därpå flytttades den till Nyköping och skänktes till NK:s personal. På 70-talet lades möbelverkstäderna ner och Nyköpings kommun tog över den alpinspirerade byggnaden och hyrde ut den till olika verksamheter fram till för några år sedan.
Det är klart att jag har spanat in NK-villan under åren men den har ju hela tiden varit upptagen av olika hyresgäster. Men nu när vi tagit över ser man vilka potentialer huset har, säger Lillemor Harne.
NK-villan har två utställningsrum och just nu har 50-talstygerna sällskap av SN-fotografen K-G Z Fougstedts bilder. Senare i höst ska NK-villans besökare få se barnkonst från Barnkulturcentrum och skisser av NK-villans arkitekt Ferdinand Boberg.
Planer för 2007 finns också. Då ska det handla om sypuffar, kelimmattor och AB Nyköpings Automobilfabrik en ganska brokig samling ämnen alltså. Dessutom kommer man att visa Göran Ekbloms stora fotosamling, som skänkts till kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!