NK:s möbler från lyxpjäser till platta paket

I oktober 1937 beställde köpman Hjalmar Falck ett helt nytt möblemang från NK:s verkstäder i Nyköping. För 7 220 kronor och 55 öre fick han möbler till hela lägenheten. Nu visas sänggavel, toalettbord och familjens faktura i Gamla Residenset på Nyköpingshus.

Övrigt2005-06-15 20:37
Utställningen med gamla NK-möbler är en del av det svenska designåret, men tanken är att möblerna ska stå kvar i Gamla Residenset även när designåret är över.
Vi vill lyfta fram möblerna och formgivarna, men också köparna. Möblerna har ju designats för att användas, säger Gudrun Anselm på Sörmlands Museum.
NK:s möbelverkstad är en viktig del av Nyköpings historia. Från 1904 till 1973 tillverkades de flesta av NK:s möbler här, ofta exklusiva pjäser tänkta för förmöget folk.
NK låg långt fram när det gällde möbelformgivning, säger Gudrun Anselm och pekar på familjens Falcks toalettbord i citronträ och valnöt. Designat i tydlig funkisstil.
250 kronor kostade bordet när det var nytt. Idag kostar en liknande NK-möbel betydligt mer.

Den 60-talsfåtölj i svart skinn och den 50-talsstol i rotting som museet ropade in på auktion till den nya utställningen kostade tillsammans närmare 20 000 kronor.
Jag hade hoppats att få tag i några fina stolar av formgivaren Axel Einar Hjort också, men de blev för dyra för oss, säger Gudrun Anselm sorgset.
Redan under Hjorts livstid var möblerna dyra. NK tyckte att hans formgivning var i exklusivaste laget.
NK:s möbler var inget som gick hem i stugorna direkt. Det var nog lite för speciellt och modernt. Men de hade ju en hel del lagervaror också, till överkomliga priser, säger Fred- rik Blomqvist på Sörmlands Museum.

Under 40-talet försökte NK medvetet att ändra profil och
drog igång Triva-serien som skulle ge svenska folket möbler av hög kvalitet till ett rimligt pris.
Möblerna såldes i platta paket och var föregångare till IKEA. Såna här möbler finns fortfarande kvar i många Nyköpingshem, berättar Gudrun Anselm.
Sörmlands Museum har en hygglig samling NK-möbler, men önskar sig mer. De skulle gärna ha någon av de riktigt dyrbara pjäserna att visa upp, till exempel ett skåp med skuren profil eller intarsiainläggning. Men till sådana inköp räcker inte den fond som museet har för möbel- och konstinköp.
Fast vi tittar alltid i auktionskatalogerna vad som finns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!