Norbergs ångvagnsmodell tillbaka i Nyköping

Den hade kunnat ändra hela Nyköpings historia. Men mekanikern Carl Gustaf Norberg var före sin tid och ångvagnsmodellen från 1838 – föregångaren till bilen – togs aldrig i bruk. I veckan kom modellen tillbaka till Nyköping där den nu visas upp för allmänheten i en ny utställning på Stadsvakten – Nyköpings kulturarvsmuseum.

Stadsvaktens Eva Andersson och Nordiska museets konservator Catharina Sacks kontrollerar att Norbergs sex decimeter långa ångvagnsmodell hamnar rätt. På lördag öppnar utställningen om uppfinningen som hade kunnat förändra Nyköpings historia rejält.

Stadsvaktens Eva Andersson och Nordiska museets konservator Catharina Sacks kontrollerar att Norbergs sex decimeter långa ångvagnsmodell hamnar rätt. På lördag öppnar utställningen om uppfinningen som hade kunnat förändra Nyköpings historia rejält.

Foto:

Övrigt2018-06-16 09:30

Förväntan låg i luften när den rejäla lådan med ångvagnsmodellen anlände till Nyköping och Stadsvaktens lokaler tidigare i veckan. Ångvagnsmodellen tillhör Nordiska museet i Stockholm och Stadsvaktens Eva Andersson har ägnat nio månader för att få modellen att flyttas till Nyköping.

– Det har varit många önskemål från Nordiska museet för att få låna den, men just nu känns det värt allt slit. Den har stått i ett arkiv och inte alls visats för besökare så att få hit den känns lite som att vi återbördar den dit där den hör hemma, säger Eva Andersson som fick hjälp med uppackning av Nordiska museets konservator.

Stadsvakten har förvisso redan en ångvagn i lokalen, en fullskalig replika av just Norbergs modell tillverkad av ångvagnssektionen i Automobilsällskapet i Nyköping. Det var i samband med en visning av den som tanken på att få hit originalet började gro.

Nordiska museet gillade initiativet och Stadsvakten har nu fått låna ångvagnsmodellen i fem år.

– Till att börja med, vi hoppas så klart de ska känna sig nöjda med hur vi tar hand om den så att den får stanna här betydligt längre. Dess historia är så spännande och det betyder oerhört mycket för oss att kunna visa upp den på hemmaplan, säger Eva Andersson.

Stigtomtasonen Carl Gustaf Norberg var manufakturfabrikant i Nyköping och 1838 presenterade han sin ångvagnsmodell i Stockholm. Norberg var själv driven i sina försök att sätta modellen i bruk, han annonserade bland annat om den i Aftonbladet samma år. Men drömmen om att se modellen i full skala gick om intet.

– Han var före sin tid! Visst är det lite hisnande att tänka på vad som hade hänt om Norbergs modell hade blivit verklighet. Han hade blivit Sveriges Henry Ford och det hade sannerligen ändrat hela Nyköpings historia, säger Eva Andersson entusiastiskt.

– Norberg hade en fantastisk kämparanda och han hann med att uppfinna och konstruera flera intressanta saker. Tyvärr gick han bort tidigt, redan vid 35 års ålder, säger Andersson som ser fram mot att Stadsvakten nu kan visa ännu mer av mekanikerns historia.

Ångvagnsmodellen står stadigt på ett 150 kilo tungt podium och omgärdas av ett okrossbart skyddsglas.

– Det är en raritet och vi hade inte klarat detta utan stöd från Sörmlands Sparbank som varit med och bekostat montern, konstaterar Andersson.

Ångvagnsmodellens Nyköpingsflytt firas med pompa och ståt i Stadsvaktens lokaler på lördagen.

– Det blir musik och underhållning och ett väldigt intressant föredrag av Automobilsällskapets Olof Wallén som kommer berätta den fascinerande historien om Norberg och hans ångvagn, säger Andersson.

Bilens föregångare

Från 1840-talet och två decennier framåt byggdes flera ångvagnsmodeller i Sverige.

C G Norbergs modell är sannolikt den äldsta som kan dateras exakt, den blev klar 1838, men byggdes aldrig i full skala.

Först 1892 byggdes Sveriges första, och äldsta kända ångbil av bröderna Anders och Jöns Cederholm i Ystad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om