Från och med nästa vecka kommer Västerljungsrondellen och den stora halsringen att vara upplyst när mörkret faller på. Sedan i höstas har arbetet med att installera punktbelysning i rondellen pågått. Nu har Vattenfall gjort en nyanslutning som innebär att rondellen till veckan tänds upp.
– Det känns verkligen otroligt roligt att rondellen nu kommer att belysas efter att det varit på tal i några år. Det här kommer belysa Tureholmsskatten både bildligt som bokstavligt, säger Astrid Gustavsson, ordförande i Västerljungs hembygdsförening.
Själva halsringsutsmyckningen skapades av gymnasieelever på Praktiska gymnasiets industriprogram i Nykvarn. Efter ett samarbete mellan kommunen, Västerljungs hembygdsförening och Aradis arkeologiförening kom rondellsmycket på plats 2014.
År 1774 hittades Nordens största guldskatt vid Tuna by, ett längre stenkast från rondellen. Annette Färjare från Eldrun arkeologi & landskap är en av Sveriges ledande experter på Tureholmsskatten, som daterats till 300–550 e. Kr.
– Själva skatten grävdes ner under folkvandringstiden av människor som bodde i Tuna, troligen skandinaver. Det var väldigt, väldigt oroligt då i Europa. Det stora Romarriket, som sträckte sig mot Germanien och England, föll samman och det blev oroligt med stora flyktingströmmar som drog runt, lite som nu. Det var mycket som hände ekonomiskt, politiskt och maktmässigt.
Varför skatten grävdes ner i jorden har förblivit ett mysterium. Det är även oklart hur den hittades.
– Varför låg den i backen, var man kanske rädd för tjuvar? Och varför just här? Detta är mycket spännande! säger Astrid Gustavsson och berättar att man 1994 gjorde nya utgrävningar.
– Då hittade man mynt från 1690-talet.