Nu är Båten redo att köras

De sista skruvarna, spikarna och kablarna är nu på plats. När Restaurang Båten öppnar i midsommarhelgen går ägaren Markku Natunen i mål med ett mastodontbygge som tagit nästan tre år att få klart.

Övrigt2005-06-23 16:41
Det har varit ett enormt projekt. Vi har renoverat konstant i två års tid och jag har varit i kontakt med 70 olika företag i processen, säger han.
Båten heter Gustafsvik och byggdes 1945 som ångbogserbåt på Finnbodavarvet i Stockholm. När Markku Natunen köpte henne 2002 såg hon inte mycket ut för världen.
Hon såg ut som skrot, jag köpte henne för 23 000 kronor, säger han.
Om skepparen från 1945 kunde gå ombord i dag skulle han knappast känna igen sig. Hela båten har genomgått en total ombyggnation. På det nedre däcket finns en relaxavdelning. På mellandäck finns bar, salong och kök. Dessutom har ett helt nytt soldäck byggts.
Allt är precis nytt, el, vvs, köket, ventilationen och så vidare, säger Markku Natunen.

Det har inte varit någon lätthanterlig resa. Allt är annorlunda när en båt ska byggas om. Inga mått är som någon annanstans. Vinklar, vrår och skeppets form gör det hela en aning bökigt att bygga i. Dessutom finns en hel del hårda kommunala regler att följa när en restaurang ska byggas, vad gäller säkerhet och miljö exempelvis. Trots viss motighet har Markku Natunen aldrig funderat på att hoppa av sitt projekt.
Nej, ärligt talat så har jag inte det. Det har bara varit att spotta i nävarna och gå vidare när det har varit jobbigt.
Trodde du att det skulle ta så här lång tid?
Nej, det trodde jag inte. Jag är en tidsoptimist. Det har tagit två gånger så lång tid och blivit tre gånger så dyrt. Förhoppningsvis har vi också en tre gånger så bra produkt nu.

Det som förr var maskinrum är nu relaxavdelning med en stor badtunna, bastu och duschar. Den är det tänkt att grupper ska kunna boka för några timmar åt gången.
Är man exempelvis ett gäng arbetskompisar så kan man, basta, äta lite snacks och ta en öl.
Restaurangen och pubdelen är däremot inget som behöver förbokas. Den är öppen för alla under både lunch- och kvällstid. Enligt Markku Natunen kommer Båten rikta sig mot de lite äldre krogbesökarna..
Utbudet för de yngre finns redan i hamnen. Det här blir mer för den lite mognare publiken som uppskattar god mat, dryck och bra service.
På menyn finns en hel del grillade rätter och tapas. Högljudd dunkadunka-musik är inte aktuellt ombord. Om det blir levande musik alls så blir det i form av trubadur som spelar akustiskt, enligt Markku Natunen.
Här ska man kunna sitta och softa, pilla med en tapas eller bara tokglo på andra sidan hamnen eller ut över inloppet, säger Markku Natunen.
Meningen är att Båten ska bli en åretrunt-restaurang. Under helgerna har Markku Natunen tänkt erbjuda brunch till lediga flanörer. Var längtan efter att öppna en restaurangbåt kommer ifrån är han inte helt säker på.
Jag har jobbat på Silja
i fjorton år och sedan jag slutade där har jag inte kunnat släppa det där med sjön, kanske är det därifrån.
Men varför inte bara öppna en krog i ett hus vid vattnet?
Det är för enkelt. Varför göra det lätt för sig när man kan göra det svårt... Dessutom tycker jag att det saknas något sånt här i Nyköping.
På midsommardagen är det premiär och fritt fram att borda skeppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om