"Vi avråder på de bestämdaste från besök" står det på hemsidan för självplocket Björkviks bär. De håller dock självplockningen öppen, till skillnad från flera andra självplock runt om i länet. Solby Gård i Eskilstuna har valt att inte öppna självplockningen och Bärstabäret har stängt. Lida Trädgård, som levererar jordgubbar från odlingen i Norrköping till jordgubbstånd i Södermanland har också de valt att inte öppna någon självplockning i år.
– Vi har hittills lyckats leverera den överenskomna mängden till våra stamkunder, till jordgubbsstånden, i år, men det har varit tight. Tidigare år har vi haft marginal, men nu är skörden i princip halverad, berättar Alf Bjelkenstedt från Lida Trädgård.
Konsekvensen har enligt honom blivit något dyrare jordgubbar, ungefär fem kronor extra per liter, men för den vanliga jordgubbskonsumenten tror han att det kommer att finnas svenska jordgubbar till försäljning säsongen ut. Vanligtvis kan man fortfarande skörda svenska jordgubbar någon vecka in i augusti, något som Fredrik Hermelin vid Björkviks bär hoppas på.
– Det finns inte tillräckligt med gubbar för den efterfrågan som vi har, men det finns lite grann. Vi kan däremot inte möta förväntningarna som många av våra bärplockare är vana med, så det är ju jättetråkigt både ekonomiskt men också som odlare. Men nu håller vi tummarna för de jordgubbssorter som mognar i slutet av juli och eventuellt in i augusti, så som Malvina och Susette. De kan ju komma i gång och ge bättre skördar, säger han.
Odlarna verkar vara överens om att det är sommaren kalla väder, speciellt nätterna, som lett till de minskade skördarna i år, i kombination med en varm vinter som inte dödat skadedjuren.
Även försäljarna märker av jordgubbsbristen. Robbin Djerv från Ringslagård i Norrköping som har sålt jordgubbar utanför Stora Coop i Nyköping har slutat med det. I veckan var sista dagen de stod där.
– Tillgången på jordgubbar har avtagit, så det är sista dagen vi står här, säger han.