Nu faller ännu ett litet bibliotek för yxan
Nyköpings bibliotek är som de tio små negerpojkarna i barnkammarramsan. Ett efter ett försvinner de, och till sist verkar inget bli kvar. Nu är det biblioteket i Tystberga som faller för yxan. Beslut fattas i kulturnämnden i kväll.
Frågan är förstås varför? Varför har vi som bor utanför centralorten Nyköping haft så svårt att hitta till våra bibliotek? Varför har lånekurvan pekat brant utför när boklånen i stort ökar? Och varför har politiker och kulturtjänstemän inte försökt göra något åt den trista utvecklingen istället för att pang bom stänga biblioteken.
De små biblioteken har tillåtits dö en förtvinande sotdöd. Öppettiderna har blivit allt knappare och färre nya böcker har köpts in medan evenemang som författaraftnar och bokprat helt och hållet flyttats in till Culturum.
Till sist återstår boksamlingar ute på landsbygden lätt dammiga och rätt charmiga. Men åldersstigna och ointressanta för den som vill bläddra i årets romaner, hitta aktuella fackböcker och läsa nyutgivna tidskrifter.
Så tar de litterärt intresserade bilen in till Culturum istället. Boklånestatistiken dalar. Och för politikerna blir det plötsligt lätt att stänga filialen eftersom låntagarnas intresse är så klent.
Desperata räddningsaktioner har gjorts. I Stenkulla tog Teater Sörmland över biblioteksböckerna medan Svalstas böcker flyttades till Tuna gamla kyrkskola där hembygdsföreningen har hand om dem. Behjärtansvärda insatser, javisst. Men som bibliotek betraktat fungerar de inte.
Inte heller politikernas räddningsförsök att flytta ihop det vanliga biblioteket med skolbiblioteket tycks fungera riktigt bra. Åtminstone inte i Tystberga där skolan ligger en bit utanför samhället och låntagarna aldrig lärt sig hitta till den nya lokalen. Kanske måste biblioteket ligga som kyrkan en gång låg mitt i byn. Kanske borde vi tala om bibliotek i butik, på samma sätt som vi talar om post i butik.
Att biblioteken försvinner från småorterna låter kanske som en oundviklig utveckling, men det finns kommuner som valt att gå den motsatta vägen. I Katrineholm en betydligt mindre kommun än Nyköping finns elva bibliotek.
Småorter som Bie, Floda, Julita, Sköldinge och Valla skiljer sig knappt alls från Nävekvarn, Svalsta, Sjösa och Jönåker. Men där finns biblioteken kvar. Och de är inga dammiga boksamlingar.
Politikerna i Katrineholm har medvetet valt att satsa på landsbygden. Minst två kvällar i veckan är även de minsta biblioteken öppna. Pengar har satsats på utbildade bibliotekarier, datorisering och kulturprogram. Inför 2003 läggs ännu mer pengar på programverksamhet ute på de små biblioteken i Katrineholm bokprat, barnteater och andra kulturevenemang. Biblioteken fungerar som små kulturhus och lever och frodas.
I Nyköping kan vi istället följa hur biblioteken likt barnkammarramsans tio små negerpojkar faller ifrån ett efter ett. Och ni vet väl hur ramsan slutar till sist är ingenting kvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!