Att använda sin demokratiska rättighet och rösta tycks allt mer självklart. I det svenska riksdagsvalet i höstas nådde valdeltagandet höga siffror.
Finland är i så fall det av de nordiska länderna som sticker ut genom att inte lika många röstar. I det senaste valet var siffran 70,1 procent och tittar man dessutom på valdeltagandet bland utlandsfinländare var siffran förhållandevis hög ur ett historiskt perspektiv, men ändå inte högre än 10,1 procent. Många som tidningen pratat med är för dåligt insatta och ska inte rösta av olika anledningar.
– En orsak är att man måste åka så långt. Vi i Katrineholm måste åka till Eskilstuna, Nyköping, eller Norrköping. Det kan vara ett problem, gissar Sinikka Heikkinen.
Hon och hennes man har dock bestämt sig att de ska rösta och vad de ska rösta på. Dessutom försöker de uppmana andra de känner med finska rötter att rösta.
– Jag hoppas verkligen att folk förstår hur viktigt det är att ta ansvar. Jag tror inte ungdomar förstår hur viktigt det är, säger Sinikka Heikkinen.
I Oxelösunds kommun har en relativt stor andel av befolkningen finländska rötter. Inför lördagens förtidsröstning i Nyköping känner Tapio Kantokoski från Oxelösund att det politiska läget i Finland plötsligt känns som det svenska.
– Regeringen sa upp sig för ungefär en månad sedan. Det är de sociala reformerna, som man ältat i Finland länge, som även den här regeringen gick bet på och fick avgå. Det blåser lite mer i Finland, det är snabbare ryck och rakare diskussioner. Man går inte runt, utan som det är i Sverige veckan före valet, så är det i Finland året om, anser Tapio Kantokoski, som bland annat är vice ordförande i finska föreningen i Oxelösund.
I Finland har det av tradition varit så att största partiet ges i uppdrag att bilda regering och det är inte alls styrt av blockpolitik som fallet är i Sverige. Partierna går till val som egna partier och gör sedan upp med tillräckligt stora partier om makten för att sedan utse ministrar.
Kantokoski påpekar också det viktiga i att rösta.
– Alla som är finska medborgare vet inte alltid om att de är det. När jag ansökte tillbaka om att bli finsk medborgare blev min yngsta dotter automatiskt finsk medborgare på kuppen. De äldre borde rösta, men även de yngre. Jag har bott i Sverige i 56 år, men med tanke på att jag har stuga och intressen i älgjakten i Finland, jag var där tio gånger förra året, så är det naturligtvis intressant vem det är som styr, säger Kantokoski, som dock inte bestämt vad han ska rösta på.
Han tycker dock att den välkände affärsmannen Hjallis Harkimos tydligare intåg på den finska politiska kartan genom nysatsningen Liike Nyt känns intressant.
Varför tror du att valdeltagandet i Finland är lägre än i andra nordiska länder?
– Antingen är man missnöjd över att det inte går att påverka, eller så är man nöjd med det som finns. Det kan bli lite nya vindar med Hjallis, men jag vet inte om han kommer in.