Nu går Perttula och fiskar

Efter trettio år som s-politiker på deltid och skiftarbete på SSAB Oxelösund sa kroppen i- från. Heikki Perttula, 64, var utbränd och sjukskrevs på läkares order för lång tid. I dag säger Perttula att han aldrig kommer tillbaka till politiken.

Övrigt2002-04-21 22:23
Han är inte bitter utan tycker att han efter trettio år inom politikens värld har tagit sitt samhällsansvar. Några kanske tycker att han får smaka på sin egen beska medicin, när han nu är sjukskriven, efter alla nedskärningar inom vård och omsorgen på inte minst sjukhemmet Björntorp. I dag i hemmet i villan i Gamla Oxelösund med utsikt över inloppet till kuststaden säger han att han har förståelse för personalen som klagat och i bland högljutt protesterat mot den ökade arbetsbelastningen till följd av att sjukskrivningarna ökat.
Efter rationaliseringarna på 90-talet och som fortsatt de senaste åren fick de som var kvar jobba ihjäl sig. Priset är alldeles för högt. Med facit i hand kunde vi gjort annorlunda.
De styrande i Oxelösunds fullmäktige har beslutat att ekonomin ska vara ledande och då har besparingarna kommit i första hand. Det var annorlunda på 70- och 80-talen när Oxelösund frodades och det byggdes för framtiden. Fanns det inga pengar höjde man bara skatten och då var det lätt att vara politiker, menar Heikki Perttula.
Med nedskärningarna inom vård och omsorg har han mött stundtals massiv kritik. Kritiken kom från anhöriga till vårdtagare, folk som kommer fram till honom, telefonsamtal, brev och även från de egna politiska leden. Och som politiker på deltid lever man med förtroendeuppdraget dygnet runt. Du får vara beredd att bli väckt mitt i natten för att skriva på om ett nyfött barn ska omhändertas enligt lagen om vård av unga, förklarar han.
Det är tunga saker och man får ta stryk. Man räcker inte till vare sig fysiskt eller mentalt. Så blir man nedstämd för att saker och ting inte faller på plats. Droppen för mig var när vår organisation i höstas och vintras höll på att kollapsa. Ett tag stod vi utan fyra verksamhetschefer. Då funderar man på vems felet är.
En liten kommun är sårbar när en chef blir sjuk eller lämnar sitt arbete. Heikki Perttula anser att Oxelösund skulle vinna mycket på att tillhöra Nyköping. Då skulle den kommunala organisationen inte bli lika sårbar. Men frågan om Oxelösund ska byta kommuntillhörighet till Nyköping tror han inte vinner något gehör. Faktum kvarstår dock, säger han och fortsätter:
En liten kommun har svårare att motsvara samhällets krav.
Men nu förbereder han sig på ett liv efter arbetet hos SSAB Oxelösund och efter politiken.
Jag skulle ha slutat efter förra valperioden, då hade jag mått bättre. De fyra senaste åren har inneburit för mycket uppoffringar och det är ingen som tackar en för det.
Men nu ska det bli skönt att koppla av och fiska abborre, säger han och ler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om