Resväskor, Ikeakassar och plastsäckar står uppallade i hotell Ankarets lobby. Här trängs de 35, 40 asylsökande som är de sista som bott kvar på hotell Ankaret. På Järntorget utanför fönstren parkerar en buss med släpvagn som Migrationsverket hyrt in. Sedan beslutet om avvecklingen av asylboendet kom har många redan flyttats, men nu går det sista och största flyttlasset. Om några timmar är det öde i lokalerna.
15-årige Mohammed Reza från Iran har dubbla känslor kring flytten.
– Jag ska till Eskilstuna nu och det kanske blir bättre, vi får se. Men jag kommer att sakna alla kompisar och skolan här, säger han.
Ett år har han bott i Oxelösund, dessförinnan ett halvår i Motala. Här har han gått i åttonde klass på Breviksskolan.
– Det var flera av kompisarna och lärare i skolan som började gråta när jag slutade. Jag vill bo kvar i Oxelösund, men inte nödvändigtvis på Ankaret, berättar Reza innan han börjar hjälpa till att packa in i bussen.
Destinationen för de som flyttas nu under onsdagen blir antingen ett anläggningsboende i Eskilstuna eller till lägenheter i Vingåker. Mossab Aga kommer från Mosel i Irak. En stad som just nu drabbas hårt av hårda strider mellan irakiska armén och IS. Mossab, hans fru och tre barn ska flyttas till Vingåker.
– Jag kommer att sakna Oxelösund. Det finns många bra människor här och mina barn älskar stället. Jag älskar stan, den har blivit mitt hem i Sverige efter att jag kom hit för ett år och fyra månader sedan, berättar han.
Nadeem Tahir har varit ansvarig för Ankaret under tiden då Migrationsverket hyrt hotellet som asylboende. Han berättar att de känner en tacksamhet över att ha kunnat hjälpa till, samtidigt som de respekterar Migrationsverkets beslut att lägga ner asylboendet.
– Det är lite oroligt nu. Många har bott här och känt sig som en enda stor familj och jag önskar dem all lycka i framtiden. Att de ska kunna bli en del av Sverige, säger han.
Vad händer med Ankaret nu?
– Det kommer att städas ur och renoveras lite. Sedan har ägaren Rajender Singh planer för fortsättningen, men mer kan jag inte säga just nu, säger Tahir.
Ute på Järntorget fortsätter pålastningen. Cyklar som lastats in får tas ut ur släpvagnen igen.
”No, no. No bicycles”, ropar Migrationsverkets personal.
Vid ingången till bussen står Mohammad Haddad. 1,5 år har han bott här efter att ha kommit till Sverige från Syrien.
– Jag har fått många bra vänner i Oxelösund. Det är tufft att komma till ett nytt ställe och försöka skaffa nya igen. Samtidigt har jag hört att Eskilstuna är ett bra ställe. Vi får se vad som händer, säger han.