Vid midsommar brukar det kunna finnas någon person som cyniskt utbrister: "Nu går vi mot mörkare tider!".
Men nu har det vänt, åt andra hållet. Vintersolståndet inträffade närmare bestämt klockan 23.23 svensk normaltid den 21 december.
– Nu börjar vi få en långsam förändring där vi får mer ljus under dagen. Solen går upp lite tidigare på morgonen och går ner lite senare på kvällen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Väderfenomenet beror på jordaxelns lutning. Det är den tidpunkt då norra halvklotet lutar som mest bort från solen.
– Det märks främst av i de norra delarna av landet där solen inte går upp alls. Även om de har ett visst ljus under dagen så reser sig solen inte över horisonten, säger Alexandra Ohlsson.
I Sörmland kommer det dröja ett tag innan det märks någon skillnad på mängden ljus.
– Det går ganska långsamt i början. De första dagarna kommer man inte märka av någon större skillnad, utan det är mer först in mot januari som skillnaden börjar bli allt större. Sedan blir det större och större skillnad efterhand från vecka till vecka, säger hon.
Hur stor skillnad är det på den kortaste och längsta dagen på året?
– Årets kortaste dag är sex timmar och två minuter, medan årets längsta dag är 18 timmar och 37 minuter. Så det är stor skillnad, säger Alexandra Ohlsson.
Sommarsolståndet inträffar nästa år fredagen den 21 juni och är den längsta dagen när solen står som högst på himlen. Sen går vi mot mörkare tider igen...