Nu har vårdcentralerna tillgång till TBE-vaccin – har köpts in från utlandet

Det ska nu vara möjligt att vaccinera sig mot TBE på länets vårdcentraler.– Vaccinlagret ska vara påfyllt så vaccin ska finnas för rekvirering, säger Mats Henningsson, enhetschef för Hälsoval Sörmland.

Övrigt2018-05-26 12:00

Lagren har fyllts på med vaccin som köps in från utlandet eftersom det inte gått att få tag på i Sverige.

– Det går att gå till vårdcentralen och vaccinera, men jag skulle föreslå att man tar kontakt med vårdcentralen och kontrollerar när vaccinationstiderna i så fall är, säger Mats Henningsson.

– Sedan kan man väl tänka sig att det är neddragen verksamhet med tanke på semestrar, men tider borde finnas.

Tidigare i sommar fick flera vårdcentraler i Sörmland ställa in sina TBE-vaccinationer på grund av brist på vaccin.

– Det har varit strykande åtgång, men det ska finnas påfyllda lager nu i Sörmland och vårdcentralerna ska ha. Om de inte har det har de i alla fall möjlighet att fylla på sina lager, säger Fredrik Gustavsson, pressansvarig vid landstinget Sörmland.

Han menar att orsaken till att det blev brist är att intresset för vaccinering har varit väldigt stort. I mars uppmanade landstinget Sörmland till vaccinering. Politikerna i landstinget beslutade även inför årets fästingsäsong att TBE-vaccin ska vara kostnadsfritt för barn och ungdomar till och med 19 år.

I Sörmland är risken högre än på många andra ställen att smittas av TBE. TBE är en virussjukdom som sprids via fästingbett och som kan förebyggas med vaccin. Viruset kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

– Eftersom leverantören inte riktigt hann med efterfrågan har det varit lite varierande tillgång. Sedan har vårdcentraler beställt olika mycket så en del kanske har klarat sig bra de här veckorna när det inte fanns så mycket att få tag i, säger Fredrik Gustavsson.

Så undviker du fästingbett

Syna kroppen när du kommer in efter att ha varit ute i naturen. En god idé är att duscha. Fästingarna tar ofta god tid på sig att hitta en plats innan de slår sig ner på kroppen gärna i ett hudveck, ljumskarna eller hos barn på huvudet.

Plocka bort fästingar som bitit sig fast så snart som möjligt med en fästingplockare eller pincett.

Källa: Landstinget Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om