För 103 år sedan bildade några herrar i Nyköping Odd Fellowlogen44 Sörmland, vars möten under några år kom att hållas på Lilla Strömgatan. Men sällskapets högstechef i Sverige önskade, liksom medlemmarna, att logen skulle bygga ett eget hus.
Logen hittade en intressant tomt, utmed den gata som enligt stadsplanen från 1890 skulle löpa från tågstationen, förbi torget och till hamnen.
– Det skulle bli Nyköpings Champs-Élysées, en paradgata, säger Mats Domert, vd i fastighetsaktiebolaget Midgård.
En logemedlem köpte tomten av skräddarmästare Öster-lund för 4 500 kronor. Tomten såldes senare samma år till Midgård, som bildades hösten 1910, då 31 logemedlemmar tecknade sig för aktier.
Arkitekt Ragnar Östberg, som ritat Stockholms stadshus, fick i uppdrag att rita Odd Fellow-huset.
– Huset är byggt med oerhört stark hushållning interiört. Man hade väldig respekt för Östberg, men prutade exempelvis på värmekällorna, berättar Göran Hedin.
De låga trähusen, i vilka tre hyresgäster bott, revs. Tanken var att Odd Fellow-huset skulle vara klart 1912, men vatten rann från intilliggande Borgareberget till tomten och fördröjde arbetet med grunden.
Den 25 oktober 1913 invigdes det höga, smala huset – som påminner lite om en riddarborg – med pompa och ståt. Arkitekten, lands-hövdingen, grevar och grevinnor var där, liksom konst-nären John Bauer som gjort en stor väggmålning i ordenssalen. Huset inrymde – förutom ordenssal, sällskapssal och butiker – även tre lägenheter.
– Landstinget hyrde en lägenhet åt en sjuksköterska. I paradvåningen hade hyresgästen både badrum, vattenklosett och rum för tjänare. Samtidigt bodde gårdskarlen med fru i en lägenhet på 17 kvadrat och toalett i källaren, berättar Mats Domert.
Hela 1910-talet var besvärliga år för Midgårds ekonomi, påverkad av första världskriget. Men från 1921 till 1943, då logen löste in samtliga aktier, hade bolaget bra lönsamhet och kunde ge utdelning på i genomsnitt 3,6 procent till sina aktieägare.
På 1950-talet köpte Midgård grannfastigheten, i syfte att erbjuda billigt boende till logens åldriga bröder. Tanken var god, men investeringen blev för dyr. Bolaget lånade för att renovera, samtidigt som oljepriserna och räntorna steg och man fick svårt att höja hyrorna. Behovet av egna äldre-bostäder minskade och fastigheten såldes 1986.
Odd Fellow-huset byggdes ursprungligen för en loge. En ny epok inleddes på 1980-talet, då en kvinnlig loge bildades. Och i dag är huset ett levande hus, som flitigt utnyttjas av kvinnor och män i ett flertal loger, sällskap, klubbar och föreningar.
De flesta Nyköpingsbor har bara sett huset från dess utsida. 1996 visades husets insida för första gången för allmänheten, 2008 för andra gången. Nu är det dags igen.
– Ordenssällskap har ett rykte om sig att vara tysta och hemliga. Det har gett huset en aura av mystik. Men sällskapenär inte hemliga och huset har öppnats upp, säger Mats Domert och avslöjar att huset fortfarande har ett förborgat rum.
– I källaren finns ett bankvalv som är stängt och slutet. Ingen kommer in där.