Nu ska bildskatten räddas

Den sörmländska bildskatten ska väckas ur sin törnrosasömn. Så poetiskt uttrycker sig antikvarie Oscar Carlberg, när han berättar om Sörmlands Museums nya projekt. Det handlar om att hitta alla de gamla fotografier som nu samlar damm på vindar och i källare.

Övrigt2003-04-14 15:09
En fuktig vindsskrubb som blir stekhet på sommaren, är en alldeles livsfarlig plats för gamla negativ och diabilder. Ändå är det ofta på vindar eller i källare som gamla fotografier hamnar, nedstoppade i lådor och bortglömda av de flesta.
Det finns en stor sörmländsk bildskatt och vi vill rädda den innan det är för sent, berättar Oscar Carlberg som är antikvarie på Sörmlands Museum och ansvarig för den nya fotoinventeringen.

Under vintern har han skickat brev till hembygdsföreningar och företag och alla andra som kan tänkas ha stora fotosamlingar i sin ägo. Och många har svarat. Den här aprildagen har Oscar Carlberg och kollegan Agneta Höglander åkt hem till Gunnar Broms som är ordförande i Svärta Hembygdsförening. Här finns nämligen en stor samling diabilder, tagna av komministern Folke Olsson mellan åren 1948 och 1968.
Folke Olsson var amatörfotograf och vi äger 350 av hans diabilder. Men vad som finns på dem är en överraskning för oss också, säger Gunnar Broms.

När Oscar och Agneta pallrat upp diaprojektern tar en lätt gulnad 60-talsvärld form på väggen i familjen Broms vardagsrum. Det är scoutflickor med märken på kavajerna, hemvärnsgubbar i skogen och finklädda farbröder från förr. Gunnar Broms och hustrun Anne hjälper till så gott de kan med identifieringen.
Det är naturligtvis roligt om man vet vilka människorna är, men bilderna berättar hur som helst väldigt mycket om sin tid, om klädsel och vardagsliv, säger Agneta Höglander som tycker att den lokala historien speglas väldigt bra i gamla fotografier.
Även landskapet förändras ju under åren. Hus byggs, rivs och målas om. Här kan man se hur samhället en gång såg ut, inflikar Oscar.
Plötsligt dyker flera översvämningsbilder upp. Gunnar böjer sig nyfiket framåt och tittar närmare på de dränkta träden. Som gammal bonde känner han väl till gångna decenniers väderomslag.
I augusti 1960 ösregnade det i flera veckor. Det var som en syndaflod. Kan det vara bilder från den översvämningen, funderar han.
Men när nästa bild visas, ändrar han sig snabbt.
Nej, det är ju vår. Rapsen är på väg upp. Det var översvämning våren 1958 också. Det är nog den, ska ni se. De där åren regnade det ideligen. Om det inte var för torrt istället. Ha, ha. Förresten är det där Säby Gård. Den känner jag igen.

Oscar Carlberg är glad över det stora gensvaret som museets upprop fått.
Fotografier berör många. Svenska folket tar 28 miljoner bilder varje år. Vi är intresserade både av historiska bilder och nutida samlingar. Nuet blir ju historia i morgon. Det går snabbare än man tror.
Den som fyllt fotoalbumet med släktbilder från julkalasen, behöver inte höra av sig till museet. Om man däremot dokumenterat specialla företeelser är Oscar och Agneta intresserade.
Blotsvens MC-klubb ringde och berättade att de dokumenterat sina fester och motorträffar. En tjej hade fotograferat raggarliv i Sköldinge. Och Gnesta schackklubb har tydligen en stor samling bilder från schacktävlingar på 50-talet.

Nu ska länets bildskatt först inventeras. Ett antal bilder väljs också ut till en vandringsutställning som startar i Konsthallen i Nyköping i
november och som ska skild-ra sörmländskt liv under 100 år.
Så småningom ska vi också få till en databas med bilder där man ska kunna gå in sockenvis och se sin hembygds historia. Om ett och ett halvt år börjar det arbetet, berättar Oscar Carlberg.
Statens Kulturråd har bidragit med 250 000 kronor till detta inventeringsprojekt som är lika omfattande som viktigt, enligt Oscar Carlberg.
Länsmuseerna i landet har inte varit bra på att ta hand om fotografier, men det finns väldigt mycket bilder ute i landet. Tyvärr kommer vi för sent ibland. Bilderna kan ha blekts eller förstörts på annat sätt, för att de förvarats så illa. Och ibland har någon kastat hela kartonger med gamla bilder, för att de tog för mycket plats. Det är viktigt att vi räddar den sörmländska bildskatten innan den försvinner helt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!