När statsminister Stefan Löfven strax före lunchtid på söndag inviger Citybanan och de två nya pendeltågsstationerna under jord i Stockholm har det har gått nästan nio år sedan det första spadtaget togs för mastodontbygget. Dagen därpå, på måndag den 10 juli, börjar pendeltågen rulla på de nya spåren samtidigt som vardagen för Sörmlands luttrade tågresenärer förhoppningsvis blir enklare.
En stor del av de förseningar som drabbar tågtrafiken till och från Stockholm beror på att alla typer av tåg tvingas tränga ihop sig på de två spåren från Stockholms södra till Stockholms central, den så kallade getingmidjan.
När Citybanan öppnar för trafik flyttar pendeltågen ner under jord till de två nybyggda spåren mellan Stockholms södra och Tomteboda. Den sex kilometer långa tunneln gör att kapaciteten kan fördubblas genom centrala Stockholm och alla tåg kan gå tätare och punktligare.
Öppnandet av banan innebär också slutet på en politisk resa som inleddes redan i december 2000. Då fick dåvarande Banverket i uppdrag av regeringen att planera för en nödvändig utbyggnad av spårkapaciteten genom centrala Stockholm. 17 år senare är den efterlängtade banan alltså på plats till en kostnad av 16,8 miljarder kronor. Av den summan har de sörmländska kommunerna samt landstinget bidragit med närmare 600 miljoner kronor.
‒Det har varit en väldigt lång process med många inblandade parter så det känns väldigt skönt nu. Budgeten har hållits och bygget är till och med klart tidigare än vad som var planerat, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande som själv kommer att delta vid söndagens invigning.
Hon betonar hur betydelsefull Citybanan är för Sörmlands utveckling ur en rad aspekter.
‒Den här satsningen som vi bidragit med finansieringen till är avgörande för Sörmland. När hälften av tågen på den hårdast trafikerade järnvägssträckan i landet försvinner över en natt så förbättras tillgängligheten på banan markant. På sikt kommer också turtätheten att öka vilket är viktigt för oss med tanke på de 33 nya tåg som vi beställt.
Med Citybanans färdigställande förbättras möjligheterna att bo och verka i Sörmland för både in- och utpendlare.
‒Det är så viktigt för alla som pendlar, för arbetstillfällen och företag och det bidrar till en höjd livskvalitet för alla som bor och verkar i Sörmland, säger Monica Johansson.
Mer än 500 tåg har testkört banan för att säkerställa att allt ska fungera när trafiken släpps på. För de ansvariga bakom bygget återstår nu endast att koppla ihop de nya spåren med de befintliga.
‒Det känns jättekul att kunna överlämna Citybanan till nytta för alla resenärer. Det är en fantastisk anläggning men alla får nog räkna med en intrimningsperiod. Därför är det bra att trafikstarten för Citybanan sker under pendeltågtrafikens lågsäsong, säger Kjell-Åke Averstad, chef för Projekt Citybanan.