Nu ska Nyköpingshus förflutna grävas fram

När byggdes de första delarna av Nyköpingshus? Vad användes slottet till under medeltiden? Och vad har egentligen hänt med det under århundradena? Det är frågor som arkeologerna Björn Pettersson och Lars Norberg hoppas få bättre svar på, när de nu gräver ut ett av borggårdens hörn.

Övrigt2003-09-01 16:14
När arkeologerna sätter spadarna i marken inne på Nyköpingshus hoppas de varken finna vittrade skelett eller dyrbara smycken.
Nej, det är murar de vill åt. Murar och byggfundament. Och gärna lite rester från gamla slottsbränder.
Man kan läsa ut mycket om slottets historia genom att studera hur byggnaden förändrats genom århundradena, säger Björn Pettersson. Det finns väldigt många olika faser i borgens historia.

Väldigt lite är känt om Nyköpingshus första tid. Det omnämns första gången i Eriks-krönikan under tidigt 1300-tal, men man gissar att de första delarna byggdes på 1200-talet. Möjligen kan Björn Pettersson och Lars Norberg nu hitta fynd som kan berätta mer om borgens tidigaste historia.
Vi hoppas hitta djurben i gamla lager av sopor. De kan dateras med kol14-metoden, säger Björn Pettersson. Har vi riktig tur kan vi kanske hitta mynt. Och vi räknar med att finna spår av bränder och ödeläggelser.

Under tre veckor ska de två arkeologerna gräva ut ett tjugo kvadratmeter stort område inne på borggården. De ska gräva sig så djupt ner de kan och hoppas finna nya ledtrådar till Nyköpingshus historia efter hand.
En utgrävning är som ett tredimensionellt pussel, men med vissa luckor, säger Björn Pettersson.
Redan denna första förmiddag har de grävt sig ner till tidigare dolda rester av en stenmur. Sådana fynd gör de båda grävarna entusiastiska.
Man gjorde utgrävningar på Nyköpingshus 192122, men på den tiden förstod man inte att själva kulturlagren kan ge en massa information. Arkeologin har utvecklats, säger Björn Pettersson.

Själv har han hopp om att finna spår efter ett sedan länge förstört torn vid de äldsta delarna av muren.
Vi vet att det brukar finnas torn vid en ringmur och det bör ha legat ungefär här. Sen vill vi ta reda på vad det här är för något, säger Björn Pettersson och stampar intresserat på resterna av en gammal mur i marken.
Denna första dag har de skyfflat jord och nedfallet murbruk med spade, men snart är det dags att ta det lite försiktigare och börja leta efter olika lager i jorden. En arkeolog måste både ha tillräcklig grundkondition för att orka gräva och en bra problemlösningsförmåga.

Historiens vingslag då? Känner man dem som arkeolog?
Oftast uppstår aha-upplevelsen i efterhand, berättar Lars Norberg. När man sitter och analyserar den dokumentation man gjort kan man plötsligt se intressanta sammanhang och förstå hur något sett ut en gång i tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!