— Det känns roligt att vi kan hjälpa människor som väntat länge, säger Ingrid Krona, verksamhetschef på ögonkliniken.
Nyköpingsbon Solveig Ingvarsson fick besked förra sommaren att hon lider av gråstarr. Synen sviktar, hon har svårt att läsa och när skymningen och kvällen infaller väljer hon att stanna hemma. Konturerna av asfalten eller trapporna till bostaden försvinner och människor är som skuggor utan anleten.
– För varje dag blir det sämre och sämre, säger hon.
Varför man får grå starr är inte helt klarlagt, men ärftliga faktorer och kroppens åldrande har betydelse. Rökning och vitaminbrist kan också vara en avgörande del.
Grå starr behandlas med operation, linsen byts ut mot en konstgjord lins och operationen tar cirka trettio minuter. Alla som får grå starr behöver inte behandlas.
Solveig Ingvarsson fick erbjudande om att opereras på annat håll efter att vårdgarantin, 90 dagars väntan, gått ut. Hon avböjde. Solveig Ivarsson lider av hjärtsjukdom och sömnapné och var orolig att en längre transport skulle påverka hennes hälsa menligt.
Därför fortsätter hon vänta på en plats vid Nyköpings lasarett.
Där är hon en av 354 som väntar på gråstarroperation. I Sörmland lyckas man operera 51 procent av patienterna inom vårdgarantins 90 dagar, i Nyköping bara 30 procent. Rikssnittet är 77.
Lördagsoperationerna ska utföras fyra lördagar i rad av ett privat företag, som upphandlats.
– Vi hoppas kunna operera 100 och det blir en bit av kön, säger Ingrid Krona.
Solveig Ingvarsson har fått en lördagstid och gläds över att få synen tillbaka.
– Det blir toppen! Och så slipper jag resa någonstans, säger hon.