Ny 3G-lag sätter bygglovslagen ur spel

3G- nätet kommer att vara utbyggt i Oxelösund, Gnesta, Trosa och Nyköping inom ett år. Ett nytt lagförslag kan dessutom göra det omöjligt för markägare att neka teleoperatörerna att bygga master på deras ägor.

Övrigt2004-02-29 23:12
Justitiedepartementet bereder just nu ett lagförslag om så kallad utökad ledningsrätt gällande 3G-master. Det innebär att det kommer att gå att tvinga en markägare att uppföra en mast på sin mark på samma sätt som ett vägbygge eller en vattenledning, om
lagen blir verklighet. Markägaren kan då gå miste om stora delar av den ersättning som skulle utbetalats om teleföretaget hyrt marken på vanligt sätt.

Vi förstår inte att tvångsreglerna behöver införas när vi löst tusentals mastfrågor avtalsvägen och alla parter är nöjda, säger LRF:s chefsjurist Fredrik Bonde till TT.
Om det här går igenom så kan man lika gärna slopa bygglovsprövningen, säger Kent Dornelius, byggnadsinspektör på Gnesta kommun. Plan- och bygglovslagen sätts ur spel.
Lars Nordell på teleoperatören 3Gis säger dock att deras bolag sannolikt inte ska använda sig av ledningsrätten för att tvinga sig in på någons mark.
Då tappar vi ansiktet helt och hållet.Vi har hittills inte använt lagen som i vissa fall kan tillämpas redan i dag. Det tar lite längre tid, men vi försöker ändå lösa mastbyggena så att alla blir nöjda, säger Lars Nordell.

Lars Nordell anser att det som man däremot skulle kunna använda ledningsrätten till är att tvinga sig in på konkurrentens mast, så man inte behöver byggas lika många master. Det är ett samarbete som 3Gis har sökt med UMTS men inte nått några större framgångar med.
Samarbetet med de två telebolagen har inte alltid gått helt smärtfritt. På ett antal ställen har det byggts flera master i närheten av varandra, där de egentligen skulle kunna ha satt sina sändare på samma mast.
Att ha ett bra samarbete är självklart en kärnfråga, annars blir landskapet som en igelkott. UMTS har dock avfärdat samarbetet som 3Gis inbjudit till och det är väldigt svårt att förstå när masterna och utrustningen kostar så mycket som den gör. De har inte direkt varit lyhörda för privatpersonernas önskemål heller, säger Kent Dornelius.

Kent Dornelius anser att det finns tydliga exempel i Gnesta på att bolagen har byggt master var för sig helt i onödan. UMTS ska överhuvudtaget inte ha varit intresserade av att prata med Gnestas kommun eller ta hänsyn till deras synpunkter av lokaliseringen av masterna.
Vi vill förstås vara överens med markägaren när vi bygger, säger Malin Rydberg, informationschef på UMTS. Att vi inte alltid tar hänsyn till kommunernas synpunkter beror på att vi själva måste få bygga vårt nät så effektivt som vi kan. Ibland kan inte masterna bära all utrustning som krävs och därför kan det finnas flera master i närheten av varandra. Vi har ingen ambition att använda den nya lagen om den blir verklighet.
Peter Alexis
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om