Ny bok ska hjälpa barn till läkande lek

– Genom skapande får barn utlopp för tankar och känslor utan att behöva sätta ord på dem.Det säger Helene Forsling, före detta Nyköpingsbo och en av tre författare till nya pysselboken "Sjukt viktigt".

Övrigt2014-10-21 00:00

För två år sedan planerade Helene Forsling att, tillsammans med Viveca Nordlander, starta sorgegrupper för barn. Men en insändare i Svenska Dagbladet fick in dem på ett nytt spår.

Rubriken "Barn utan stöd då förälder avlider" hade lockat dem till läsning. Insändaren gjorde djupt intryck på Helene och Viveca, som tog kontakt med Monika Nyström, en av skribenterna.

Monika berättade att hennes make hade insjuknat i cancer, att paret – tillsammans med sina två små barn – hade tillbringat mycket tid i sjukvården, att hennes make dog i hennes armar – på deras sjunde bröllopsdag – samtidigt som fyraåriga dottern och sexårige sonen låg och sov i samma rum.

– Som förskollärare kunde jag se hur mycket som kunde göras för barnen, som jag som mamma inte klarade av att göra. Men varken vård, skola eller samhälle vågade möta barnen.

Det första mötet mellan Monika, Helene och Viveca ledde till ett samarbete. I september i år gavs boken "Sjukt viktigt" ut.

– Läkande lek blev mina barns viktigaste redskap att bearbeta sorgen. Den här boken är ett konkret, kreativt redskap, som jag gärna hade haft till hands i samtalen om döden med mina barn, säger Monika.

Pysselboken – vars teman är kropp, sjukvård och död – riktar sig till barn i åldern tre till tolv år som själva är sjuka eller har en sjuk anhörig. Och till vuxna i barnens omgivning.

– Boken är ett verktyg för vuxna som behöver närma sig svåra ämnen i samtal med barn. Till boken följer en handledning som uppmuntrar och vägleder vuxna att finna den bearbetande dialogen, berättar Viveca.

Författarna betonar bokens bredd, att den inte enbart riktar sig till barn och vuxna i sorg utan också kan vara till nytta exempelvis för barn som är nyfikna, barn som är rädda för sprutor, som ska dagopereras eller som fått vattkoppor. Författarna tycker att den har en given plats på många platser där barn befinner sig, exempelvis sjukvård, förskola, skola, öppen förskola och leksaksaffär.

Redan innan bokproduktionen hade Helene, Monika och Viveca fullt upp med familjeliv och eget företagande. I och med boksläppet ska deras tid också räcka till att föreläsa, sälja, bygga montrar, närvara vid mässor, bokföra, hålla kontakt med förlag.

– Men vi har sjukt kul hela tiden! utbrister de.

Deras förhoppning är att boken kommer att tryckas på fler språk. Och redan nu har de tankar på en ny produkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om