Ny bok skildrar livet i Sörmland kring förra sekelskiftet

Torparlivet i trakterna kring Västerljung och Lästringe. Om det handlar många av Eric Carlssons berättelser. 48 år efter hans död publiceras nu några av dem i en ny bok.

Övrigt2014-06-25 00:00

Boken har en självklar plats på vardagsrumsbordet i Ann Stjernlöfs hem i Dunker.

– Känslan av glädje är enorm! utbrister hon stolt.

Hon är barnbarn till Eric Carlsson. Hon minns honom särskilt från åren då de bodde i samma socken, är stolt över att ha kvar anteckningar från då hon som barn intervjuade sin farfar.

Eric föddes 1882 i ett torp i Västerljung och fick från elva års ålder utföra dagsverken på godset Erikslund. När han var 24 år lämnade han barndomshemmet för att arbeta som dräng i Lästringe. Året därpå skrev han på sitt första arrendekontrakt och hann vara torpare på ytterligare två platser i Lästringe.

Eric slutade arbeta som 67-åring. Sju år senare började han skriva ner sina berättelser. Några av dem publicerades i Södermanlands Nyheter och Folket. Alla 89 berättelser finns samlade i två anteckningsböcker, som efter Erics död 1966 hamnade i ett bankfack.

Drygt 30 år senare körde Ann Stjernlöf fast i släktforskningen på sin farmors sida. Då kom hon att tänka på sin farfars berättelser och bad om att få se anteckningsböckerna.

– I dem fanns en hel del som jag hade nytta av i min släktforskning, men jag upptäckte också att farfar skrev om mycket som fler borde få ta del av.

Ann tog kontakt med Nalle Remnelius i Malmköpingsortens hembygdsförening och föreslog att Erics beskrivning av sin militärtjänstgöring på Malmahed i Malmköping skulle publiceras i föreningens årsskrift.

– Jag älskar att göra trycksaker och driver en reklambyrå. Jag förstod att här fanns ett enormt material, berättar han. 

Nalle föreslog att han och Ann tillsammans skulle producera en bok.

– Men materialet var ju inte bara mitt. Jag ville ge alla mina kusiner chansen att vara med, säger hon.

När stora delar av boken var klar bjöds hennes kusiner in till en träff. På den berättade Ann och Nalle om boken, visade provexemplar av den och erbjöd alla som ville att vara med och dela på kostnader och intäkter.

Sex kusiner nappade och bildade tillsammans med Ann Kusinkretsen Förlag, som lät trycka upp boken. Många av Erics berättelser publiceras i boken. Hans texter speglar samhället kring sekelskiftet, han skriver bland annat om ungdomars fritid, politisk aktivitet, torghandel, missionering, järnvägsbygge och nykterhetsloger.

– Boken är allmänbildande. Den skulle ha kunnat utspela sig var som helst i Sörmland. Jag tycker att skolelever ska läsa den och att studiecirklar kan ha den som underlag, säger Nalle entusiastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om