Ny brandstation kan rymma tre blåljus

Räddningstjänst, ambulans och polis i Gnesta kan hamna under samma tak om några år, när en ny brandstation ska byggas. Myndigheterna själva ser flera fördelar.

Deltidsbrandmännen i Gnesta behöver en ny brandstation. Inför bygget diskuteras nu en samlokalisering med både ambulanssjukvården och polisen.

Deltidsbrandmännen i Gnesta behöver en ny brandstation. Inför bygget diskuteras nu en samlokalisering med både ambulanssjukvården och polisen.

Foto:

Övrigt2019-01-11 12:59

Redan när den befintliga brandstationen i Gnesta renoverades 2013 pratades det om behovet av en ny station på orten. Nu har en behovsanalys blivit klar, och en förstudie ska göras under våren. Om allt går som det är tänkt kan brandstationen klubbas i december och börja byggas nästa år.

– Det känns bra att kommunen tar det här på allvar nu, säger Patrik Kullman, räddningschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.

I behovsanalysen nämns samlokalisering med både ambulans och polis under samma tak som räddningstjänsten som en möjlighet. Några beslut är inte fattade än, men de tre myndigheterna tycks positiva till idén.

– Vi ser både ekonomiska och verksamhetsmässiga vinster med samlokalisering, säger Patrik Kullman.

Ambulansen utgår i dag från Nyköping, och är stationerad vid vårdcentralen i Gnesta dagtid. Jörgen Lifvakt, verksamhetschef på ambulanssjukvården i Sörmland, menar att situationen inte är optimal och att en bättre lösning behövs på längre sikt.

Han ser en del fördelar med att samla blåljusverksamheterna under samma tak.

– Konkret handlar det främst om att nyttja saker som tvätthallar gemensamt. Sedan är det klart att det är lättare att jobba tillsammans vid de larm vi har gemensamt om man har ett ansikte på varandra, säger Jörgen Lifvakt.

Områdespoliserna har i dag ett kontor intill biblioteket i Gnesta. Lotta Thyni, chef för områdespolisgruppen, ser också fördelar med en samlokalisering.

– Vi satt ju i gamla brandstationen tidigare och hade bra samverkan. Det är klart att det finns vinster med att ha en relation när man arbetar på olycksplatser tillsammans, säger Thyni.

Tanken är att den nya brandstationen ska ligga i hörnet av Mariefredsvägen och Margretedalsvägen, där Gnesta kommun sedan tidigare har köpt en fastighet. Stationen finns med i den detaljplan som antogs inför bygget av bostäderna längs Margretedalsvägen.

Hur brandstationen ska se ut och vad det kommer kosta att bygga den är oklart, men det kommer förhoppningsvis att klarna något under förstudien. Vad som ska hända med den gamla stationen är också ovisst.

– Det finns inga beslut, men i centrumplanen finns den med som ett utvecklingsområde. Det kan bli aktuellt med både ombyggnation och rivning, säger Patrik Nissen, samhällsbyggnadschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om