Ny chans för hemlösa ungdomar

Nya gymnasielagen får grönt ljus av Migrationsöverdomstolen. Det innebär att hemlösa Sakhi Hasani, 18 år, kan få en ny chans att få sin ansökan om studier accepterad av Migrationsverket.

Migrationsöverdomstolens besked på tisdagen är välkommet och innebär att flera av Nyköpings hemlösa ungdomar kan få en ny chans, menar Chatarina Rehnström, ordförande i Livboj 18.

Migrationsöverdomstolens besked på tisdagen är välkommet och innebär att flera av Nyköpings hemlösa ungdomar kan få en ny chans, menar Chatarina Rehnström, ordförande i Livboj 18.

Foto:

Övrigt2018-09-11 20:08

– Får han uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen har han rätt till boende och mat, säger Chatarina Rehnström på föreningen Livboj 18 som engagerar sig i ensamkommande ungdomar.

Den 1 juli trädde nya gymnasielagen i kraft som innebär att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan ska få en ny möjlighet att stanna i Sverige medan de studerar, och på sikt kan få permanent uppehållstillstånd om de lyckas etablera sig på arbetsmarknaden.

Runt 9000 ungdomar berörs av gymnasielagen. Statliga pengar till ett fåtal ensamkommande

Syftet med lagen, som röstades igenom av den rödgröna regeringen med stöd av Centerpartiet, är att ungdomarna ska få en chans att undantas från de nya striktare asylreglerna som infördes efter flyktingkrisen 2015. Bakgrunden till lagen är Migrationsverkets långa handläggningstider, som i flera fall bröt mot EU:s direktiv om handläggningstider på max 21 månader och att flera av de ensamkommande ungdomarna hann fylla 18 år under tiden.

Tidigare har flera ungdomar fått avslag för att de inte kunnat identifiera sig enligt de nya asylreglerna. Den nya lagen har lägre krav och det är just den frågan som avgjorts i Migrationsöverdomstolen. Två av fyra migrationsdomstolar har tidigare underkänt den nya lagstiftningen och menat att den inte är tillämpbar, utan att det normala beviskravet där identiteten ska vara klarlagd ska gälla. Nu klargör alltså Migrationsöverdomstolen i två prejudicerande domar att nya gymnasielagen kan tillämpas.

– Underinstanserna ansåg att gymnasielagen tillkommit på ett sådant sätt att det strider mot grundlagen. I det målet anser vi inte att den tillkommit på ett väsentligt felaktigt sätt. Utan att man kan tillämpa den helt enkelt, säger Thomas Rosén, kammarrättspresident i Migrationsöverdomstolen till TT efter tisdagens besked.

För Chatarina Rehnström på föreningen Livboj 18 känns beskedet positivt men hon reserverar sig mot de krav som höjts att lagen även ska granskas i EU-domstolen.

Thomas Rolén anser inte att lagen strider mot någon EU-överenskommelse. Därför innebär tisdagens dom att Migrationsverket kan börja pröva ansökningar enligt gymnasielagen igen.

– Det känns positivt än så länge, säger Catharina Rehnström.

Vad innebär Migrationsöverdomstolens beslut i övrigt?

– För de som har kunnat söka för studier råder precis samma situation, men det kan falla på att de inte orkar genomföra studierna. Situationen i Afghanistan trappas hela tiden upp och det rapporteras om nya våldsamheter dagligen. Svenska UD har avrått svenskar från att åka till Afghanistan i 10 år och de här ungdomarna som varit i Sverige i tre år är väldigt sårbara.

Öppet brev till kommunstyrelsen

I dag, onsdag, överlämnar företrädare för bland annat föreningen Livboj 18, Svenska kyrkan och Röda korset, en skrivelse till kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) och övriga medlemmar i kommunstyrelsen.

De kräver att kommunen ska ta sitt ansvar för de ensamkommande ungdomar som inte har tak över huvudet och pengar till mat.

Urban Granström har redan meddelat att de följer statliga direktiv i frågan och därmed inte anser sig ha skyldighet att ombesörja ungdomarnas uppehälle, trots att de studerar på Nyköpings gymnasium.

Cirka 55 asylsökande ungdomar i Nyköping har en ohållbar bostadssituation.

Av dem är 15 hemlösa medan 38 bor tillfälligt och gratis hos privatpersoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!