Ny genre blev vändpunkt för författaren Aino Trosell

Författaren Aino Trosell bytte genre och började skriva thrillers. Plötsligt utökades antalet läsare markant och så även månadslönen. Läsarna längtar efter goda och starka historier menar Aino, som under gårdagen var gäst i Läslustserien.

Övrigt2002-07-16 08:36
Aino Trosell är licenssvetsaren som blev författare. Det var under de många, långa och ensamma timmarna bakom svetsmasken som hennes berättelser började ta form. Det bullriga jobbet gjorde det omöjligt att gagga med arbetskamraterna och möjligt att låta tankarna löpa fritt.
När hon slutligen bestämde sig för att ta författarjobbet på allvar och lämna svetslågan bakom sig, gav hon sig själv ett löfte: Hon skulle tjäna lika bra som författare som hon gjorde som svetsare. Det är först nu som hon kunnat uppfylla detta mål.
Normalupplagan för Aino Trosells tidigare böcker var på cirka 3000 exemplar. 1999 belönades hon med Polonipriset för spänningsromanen "Ytspänning". Raskt steg upplagan till 25.000. Den senaste romanen ""Om hjärtat ännu slår" fick en upplaga på 55.000.
_ Nu har läsarna sagt sitt. De vill ha en stark handling, de vill bli lyfta i skjortkragen och ryckas med in i ett universum. Vi författare har fått lära oss den här läxan, säger Aino apropå deckar- och thrillergenrens starka frammarsch.
Siv Dahlin heter hjältinnan i Ainos senaste storsäljare. I höst återkommer Siv i thrillern "Se dem inte i ögonen". Den utspelas i stor utsträckning på Sälens högfjällshotell. Siv städar, hoppar in som husfru och samtidigt pågår Rikskonferensen för folk och försvar. Militära höjdare från hela världen är samlade. Siv Dahlin har som vanligt ögonen på skaft.
_ Jag trivs med Siv Dahlin, hon är lätt att umgås med. Hon är lite naiv och lite känslosam, hon är ganska grå och går i ett med tapeten. Hon reagerar sunt på det mesta, men går på vissa grejer. Och det gör jag med. _ Folk tror att hon är jag, men det är hon naturligtvis inte. Men Siv och jag är släkt på något sätt, hon hade kunnat vara min lillasyster.
Den oglamorösa militära miljön har gjort skrivarbetet extra roligt. Aino Trosell har som vanligt genomfört en gedigen research, praktiserat som städerska, träffat militära prominenser och försökt att tränga in i deras värld.
_ Det har varit jättekul, säger Aino och ler brett. Att få de här kontrollerade människorna att börja sprattla och leva, de har ju en själ, innanför dessa uniformer klappar starka fosterlandshjärtan, det är oerhört fascinerande.
Det är inte helt omöjligt att en tredje roman om Siv Dahlin når läsarna, men än är det för tidigt att säga vad den kommer att handla om. Först ska lanseringen av "Se dem inte i ögonen" genomföras. Förlaget satsar stort och Aino förväntas bli en publik person. Det är en roll hon haft svårt för att spela.
_ Det är den största lanseringen jag varit med om. Det gäller att stålsätta sig i de situationerna och samtidigt vara hudlös inåt när man skriver. Och man vet ju aldrig, nästa bok kan bli en flopp, det är ett vågspel.
När hon kom ut med sin första bok, "Socialsvängen" 1978, inbjöds hon till Bokens dag i Göteborg. Hon tackade nej. Det har hon gjort många gånger sedan dess. Tala inför många människor har varit en plåga och något som Aino gruvat sig för. Men det har blivit ändring på det.
_ När jag fyllde femtio bestämde jag att det fick vara slut på sjåpandet. Det är bara att se glad ut och vara tacksam därtill.
Aino Trosell har använt sig av sina erfarenheter i arbetslivet i sina romaner. Men nyfikenheten har också drivit henne in i nya världar. Djuphavsdykning är en av dem. Det intresset öppnade också Ainos ögon för författarskapets möjligheter. Då fortfarande svetsare, gjorde hon studiebesök på ett fartyg som arbetade just med dykning på mycket djupt vatten. Personalen tog emot henne med öppna armar och lät henne ta del av så mycket som möjligt.
_ Till sist sa de till mig, att "hade vi kunnat berätta, hade vi kunnat skriva, då hade vi berättat enorma äventyrsberättelser härfrån". De var så hjälplösa, det var som om de inte hade några händer. Så jag tänkte, att om jag nu fått ett sådant instrument, då måste jag använda mig av det. Jag kan berätta. Då måste jag göra det. Alla har inte den förmågan, säger Aino Trosell.
Två böcker med stoff från dykningen har det blivit hittills, "Offshore" och "Ytspänning". När det gäller verklighetsförankring och korrekta fakta är det inte många som slår Aino Trosell på fingrarna. Trovärdighet är ett ledord för hennes författarskap.
_ Jag har stor respekt för läsaren. Jag resonerar som så, att om vi ska leka den här leken tillsammans, då måste det vara trovärdigt och på riktigt.


Fotnot: Gäst under gårdagens Läslustkväll var även deckarförfattaren Anna Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om