Ny kulturtopp vill se fler privatiseringar
Kulturnämndens nya ordförande i Nyköping tror mycket på privatiseringar. Men ännu mer tror hon på samarbete. Kulturföreningar måste bli bättre på att göra saker ihop, och de får gärna dra med sig idrotten.
Det är Ulla-Karin Skoghags blixtsnabba svar på vad som är hennes viktigaste uppgift de närmaste fyra åren.
Varför ska pensionärerna hålla till i ett hus och tonåringarna i ett annat. Och varför jobbar inte idrotten och kulturen mer ihop? Det handlar ju om upplevelser i båda fallen. Mitt jobb är att skapa fler mötesplatser för kulturfolk och föreningsfolk.
Som ny ordförande i Nyköpings kultur- och föreningsnämnd drömmer hon om ett rikt och blomstrande kulturliv. Men det betyder inte att det är kommunen som ska stå för pengarna och verksamheten.
Vi ska stötta dem som har en idé och se till att de kan förverkliga den. Men det handlar inte om att i första hand pumpa ut en massa bidrag, förklarar Ulla-Karin Skoghag bestämt.
Hon jämför med husbyggande. Om någon vill bygga ett hus eller ett småhusområde tar kommunen fram en plan för området, ser till att infrastrukturen fungerar och talar om vilka finansieringsmöjligheter som finns. Men det är inte kommunen som betalar eller bygger.
Som liberal tror jag mycket på privata entreprenörer. Det finns säkert en hel del verksamheter som skulle kunna drivas bättre av en entreprenör. Titta på Träffen till exempel.
Att lägga ut Culturum eller Gripemuseets Barnkulturcentrum på entreprenad tycker hon däremot vore en dålig idé.
Culturum är en sammanhållande länk i Nyköpings kulturliv och jag har svårt att se hur man skulle kunna driva ett barnkulturcentrum bättre på entreprenad.
Liberal har Ulla-Karin Skoghag varit hela sitt liv, säger hon.
Friheten är det viktiga för mig. Man ska själv kunna bestämma över sitt liv. Men man ska också veta att man är en del av ett sammanhang. Det måste finnas ett skyddsnät för dem som inte klarar sig annars.
De tankarna går också att använda i kultur- och föreningslivet. Utan kommunens stöd skulle stora delar av kulturlivet inte överleva, konstaterar Ulla-Karin Skoghag.
Men det finns föreningsbidrag som kanske inte är så genomtänkta.
Kan du ge några exempel?
Nej, det vill jag inte!
Nyköping saknar just nu kulturchef och hur det blir i framtiden vet ingen just nu. Under den socialdemokratiska ledningen gjordes en utredning som föreslog att tjänsten skulle försvinna, men det har Ulla-Karin Skoghag högljutt protesterat emot.
Det vore futtigt av Nyköping om vi inte såg till att ha en kulturchef. Det behövs en sammanhållande kraft som kan driva kultur- och föreningsfrågor. Jag hoppas på någon som kan synliggöra kulturlivet, se kraften i det och sälja in Nyköping som en kulturstad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!