Ny lag om minskad användning av plastpåsar har gett bra effekt

Den nya lagen som ska begränsa användning av plastkassar har gett effekt. Allt fler kunder köper flergångskassar, berättar Jonas Fernqvist, handlare i Oxelösund.

Jonas Fernqvist, Icahandlare i Oxelösund märker att allt fler kunder tar med egna påsar att handla i.

Jonas Fernqvist, Icahandlare i Oxelösund märker att allt fler kunder tar med egna påsar att handla i.

Foto:

Övrigt2017-07-25 19:00

Alla som säljer eller ger bort plastkassar ska enligt en ny lag från juni informera konsumenterna om hur plastkassar påverkar miljön. Och tre månader efter lagen märks effekten.

Jonas Fernqvist, Icahandlare i Oxelösund märker att fler kunder tar med egna påsar att handla i, eller väljer en flergångskasse i starkare material. Men han pekar på ett problem. Plastkassar som är avsedda för färska livsmedel undantas i den nya förordningen eftersom inga fungerande alternativ finns än.

‒Jag har hört om lösningar där en del pratar om att man kan virka sina egna kassar för frukt till exempel. Men det är något som måste fungera i praktiken, då får man ju väga och betala för sin egen påse. Men problemet ligger i hur vi har hanterat plastpåsarna, var de hamnar, återanvänds de på rätt sätt, så har vi ju inte samma problem, säger han.

Enligt Anna Jönsson, kommunikationschef för branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel, har lagen tagits emot positivt bland medlemsföretagen. Den har också genererat egna initiativ från enskilda butiker. Hemköp är en kedja som till exempel börjat ge kunder möjlighet att panta sin använda påse och få en peng tillbaka på sitt köp, även om möjligheten inte finns i alla butiker än.

‒Men jag tror på det systemet, att ta tillvara på det som finns, säger Christer Holdt, butikschef i Eskilstuna och berättar att butiken för ett antal år sedan införde förnyelsebara plastpåsar gjorda på sockerrör.

Effekten av lagen märks framför allt hos klädkedjorna, som börjat ta betalt för sina påsar. Cirka hälften av kunderna på HM väljer till exempel att avstå från att köpa en påse, enligt Amanda Larsson, presskontakt på HM Sverige.

Klädkedjan är en av dem som tillsammans med Lindex och Kappahl startat kampajen One bag habit, där överskottet av sålda påsar går till hållbar utveckling.

På Lindex i Katrineholm berättar butikschef Caroline Lindström att det är stor skillnad på hur många påsar som lämnar disken vid ett köp.

‒Vi tycker att det här har funkat jättebra. Konsumenterna tänker till när de får frågan om de ska köpa en påse. De har ofta påse med sig, ett fåtal kunder tar sina varor i handen och det är övervägande positiva reaktioner, säger hon.

Malin Göransson, på Naturvårdsverkets kretsloppsenhet, håller med. Målet med den nya lagen är att en person ska använda högst 40 påsar på ett år, år 2025. I dag använder varje person i EU ungefär 198 plastkassar per person och år.

‒Det har hänt väldigt mycket i handeln på de här tre månaderna. Det här är något som berör alla och det är en enkel åtgärd som alla kan bidra med. Utmaningen nu är att det inte ska rinna ut i sanden, säger hon.

Gör mer för miljön

Vill du göra mer för miljön än att välja bort plastkassen i butiken? Här är tre tips som kan hjälpa dig att komma i gång.

Tänk över din konsumtion. Vad behöver du, på riktigt? Och använd det du har, så länge det går.

Mikroplast är ett omdebatterat ämne, men kan vara svårt att sätta sig in i. Men om du vill undvika mikroplast i till exempel kosmetika, prata med butiken du handlar i. Det kan också skapa större medvetenhet.

Tvätta inte så ofta. Fleece är till exempel ett material som släpper ifrån sig mikroplast i tvätt - försök att vädra eller torka bort fläckar med en trasa först.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!