Det finns redan ett dussintal mayastäder i delstaten Campeche, bland annat Calakmul som är upptagen på Unescos världsarvslista. Nu har forskare hittat en till mayastad, som har döpts till Chactun, Röda klippan. Den blomstrade antagligen någon gång mellan 600 och 900 efter Kristi födelse, skriver Reuters.
-Det är en av den största i Centrala låglandet, och dess storlek och byggnadernas omfattning är jämförbara med Becan, Nadzcaan och El Palmari i Campeche, säger forskarteamets ledare Ivan Sprajc, enligt Huffington Post.
Staden är 0.21 kvadratkilometer stor och man har bland annat hittat pyramider, balsalar, monument och altare där.
Använda altare
Forskarna har kartlagt staden under sex veckor och upptäckte att det har varit människor på platsen relativt nyligen, för cirka 20 eller 30 år sedan. Man hittade tuggummi i den historiska staden och vissa av altarna verkade ha blivit använda. Tesen är att besökarna inte förstod vilket fynd de hade gjort, och därför inte rapporterade det.
Chactun övergavs antagligen runt år 1 000, på grund av demografiskt tryck, klimatförändringar, krig och uppror. Forskarna hoppas att man nu ska kunna få fler svar på vilka inbördes relationer folken i mayariket hade under den aktuella tidsperioden.