Enligt ett förslag till ny detaljplan ska det byggas cirka 150 nya bostäder i nordöstra Trosa. Det nya bostadsområdet Predikanten 3 kommer hamna utmed Stensundsvägen och vårdcentralen. Förslaget innebär en bebyggelse med två till sex våningar höga bostadshus, indelat på fyra kvarter. Det handlar om radhus, lamellhus (fristående lägre flerfamiljshus) och punkthus på upp till sex våningar. Men efter att detaljplanen varit ute på samråd har Trosaborna inkommit med en hel del synpunkter och kritik. Flera reagerar på att "småstadsidyllen" kommer bli lidande.
"Vi anser att det är att göra våld på småstadsidyllen och småskaligheten. Det finns inga små tätorter på landsbygden med 5 000 - 6 000 invånare som är i behov av 6-våningshus", anser en familj.
"Dra ner kraftigt på antal bostäder och max tvåvåningshus. Byggs bostäderna enligt den plan som presenterats förstörs karaktären på området runt vårdcentralen och kommer att förfula Trosa. Trosa behöver ingen storstadskaraktär som detta avser och absolut inte fler höghus", påpekar en annan familj medan andra oroas över sämre utsikt och mindre kvällssol. Naturskyddsföreningen Trosabygden framhäver att man är bekymrade över hur Trosaån påverkas av ökad trafikbelastning, högre föroreningshalter och mängden som hamnar i ån. Linda Axelsson är planchef i Trosa kommun, som efter synpunkterna gjort vissa revideringar i planhandlingarna som nu skickats ut till berörda för ny granskning.
– Vi har tittat över dagvattnet och höjdsättningen av kommande byggnader. Några har även reagerat på solstudien så den har vi kompletterat så att den visar ytterligare klockskalor och tider på året. Det var även mycket kring ledningsdragningar och vem som ansvarar för dessa kostnader, säger Linda Axelsson som menar att antalet inkomna synpunkter var ungefär det förväntade.
– Tanken är att husen på sex våningar, enligt förslaget, hamnar upp mot bergpartiet till, långt från övrigs hus.
En skyfallsanalys visar även att detaljplaneområdet ligger i ett område som riskerar omfattande översvämningar i samband med extremnederbörd, framförallt ytan som idag utgörs av parkering i detaljplaneområdets centrala del. Ett förslag till höjdsättning har därför tagits fram för att säkerställa vattenavledningen vid kraftiga regn.
Bostäderna planeras till 2020.
– Det är en del som tycker att byggnaderna inte riktigt passar in. Många boenden i småhus tycker att skalan blir lite för stor, säger Linda Axelsson.