Nya krav för tandvårdsstöd bekymrar

Sedan årsskiftet ställs hårdare krav på de privata mottagningar i Sörmland som vill behålla landstingsunderstödd tandvård för barn. Tandläkaren Ove Roséns mottagning, som ligger i ett kulturminnesmärkt hus, drabbas hårt av de nya kraven.

Tandläkaren Ove Rosén och tandhygienisten Katarina Åkervall tycker att det är tråkigt att mottagningen inte får behålla tandvårdsstödet för barn och unga vuxna.

Tandläkaren Ove Rosén och tandhygienisten Katarina Åkervall tycker att det är tråkigt att mottagningen inte får behålla tandvårdsstödet för barn och unga vuxna.

Foto:

Övrigt2018-01-20 06:00

I juni 2017 beslutade landstingsfullmäktige att allmäntandvården för barn och unga vuxna från och med årsskiftet ska hanteras av lagen om valfrihetssystem, LOV. I samband med införandet av LOV ställs också nya och mer precisa krav på de privatkliniker som vill behålla tandvårdsstödet, och ett av kraven är att mottagningarna ska vara anpassade för personer med funktionsnedsättningar.

För tandläkaren Ove Rosén i Gnesta, som driver en mottagning i ett kulturminnesmärkt hus från 1800-talet, innebär det en förlust av de 225 barn och ungdomar som är inskrivna på mottagningen och bekostas av landstinget. De barnfamiljer som inte är beredda att stå för kostnaderna själva, kommer att flyttas till en annan klinik.

– Vi har fått besked om att vi inte kan komma i fråga för fortsatt avtal. Det är bra att mottagningarna anpassas, men vi har inte utrymme för att kunna utföra de ändringarna här, det finns inga lokaler till det.

Ove Rosén hade gärna sett en annan form av lösning, som inte hade behövt drabba de barn och familjer som inte vill byta mottagning.

– Man skulle kunna tänka sig att man avtalade med de som kan ta emot funktionsnedsatta barn att man hänvisar till de mottagningarna, man behöver inte lägga ner hela verksamheten. De som är inskrivna här har ju sökt mig för att de vill komma hit, det blir ju inte ett fritt val då.

Tandläkaren Joanna Stuchla-Orlowska, som tar över mottagningen i april, när Ove Rosén går i pension, tycker att det är trist att inte kunna ta emot barn som vill ha landstingsunderstödd tandvård.

– Jag är ledsen för att jag inte kommer kunna ta emot dem, många vill ju ha familjetandläkare.

På Folktandvården i Gnesta, som kommer att ta emot de barn som vill ha fortsatt tandvårdsstöd och inte söker sig till en annan klinik som har avtal med landstinget, pågår just nu en omställning med personal. Men VD Peter Vrager, är inte bekymrad.

– Vår tidigare chef har slutat och vi har anställt en ny. Vi har fått in en ny tandläkare och vill gärna anställa en till. Om vi ser det på sikt ska det inte vara några problem att ta emot de barnen, det ska vi absolut klara av.

Tandvårdsstöd för barn och unga vuxna

Alla barn och ungdomar har rätt till fri tandvård till och med det år de fyller 22, i vissa landsting/regioner längre.

Gnesta tandvårdsteam och Folktandvården är de mottagningarna i Gnesta som kommer att ha landstingsunderstödd tandvård för barn framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!