Nya trender syns bland nyårslöftena

Ganska många av oss kommer att avlägga ett nyårslöfte. Men nyårslöftena har ändrat karaktär. Sluta-röka-löften är på väg ut. På väg in är i stället löften som handlar om miljön eller att bli en bättre människa.

Kerstin Pettersson, 84 år, Tunaberg, har ett nyårslöfte som ligger i tiden: – Kanske att försöka vara lite mer ödmjuk. Det är något som vi alla behöver vara. Men på det stora hela tycker jag att jag lever ganska bra.

Kerstin Pettersson, 84 år, Tunaberg, har ett nyårslöfte som ligger i tiden: – Kanske att försöka vara lite mer ödmjuk. Det är något som vi alla behöver vara. Men på det stora hela tycker jag att jag lever ganska bra.

Foto:

Övrigt2018-12-30 15:00

Sluta svära, alltid säga "hej" eller att få ordning på ekonomin. Var femte kvinna och var åttonde man väntas avlägga ett nyårslöfte i kväll. De vanligaste nyårslöftena handlar om att äta hälsosammare, börja träna eller läsa fler böcker. Men hur duktiga är vi egentligen på att hålla löftena? Det studeras just nu i ett projekt som drivs gemensamt av universiteten i Stockholm och Linköping.

Tidigare studier från USA har visat att 71 procent av dem som avger nyårslöften håller fast vid det en vecka in på det nya året. Efter ett halvår är de nere på 46 procent. Svenskarna ser ut att vara bättre än amerikanarna på att hålla sina löften. I en första studie, som omfattade 1 066 personer, höll över hälften, 55 procent, sitt löfte när ett år hade gått.

Men det finns knep för den som vill kunna hålla sitt nyårslöfte. Enligt Per Carlbring, professor i psykologi vid Stockholms universitet, brukar de mål som är närmandemål vara lättare att hålla än så kallade undvikandemål.

– Det är lättare att börja göra något än att låta bli. Närmandemål berättar mer om vad man ska göra. Om man har ett mål om att inte göra något saknas en instruktion om vad man ska göra i stället.

Till exempel är det svårare att nå målet "sluta stressa", men kanske lättare att nå målet att läsa en bok.

Det finns också sätt att formulera sitt nyårslöfte så att det blir lättare att hålla. Var specifik, råder Per Carlbring, och framför allt, var realistisk. Om man är helt otränad är det exempelvis bättre att lova att åka Vasaloppet om tre år, än att lova att göra det i mars.

– Man kanske inte ska ha för ambitiösa mål, det kan vara bättre att ha flera delmål i stället.

[fakta nr="2"]

Ett annat tips är att berätta om ditt nyårslöfte för andra. Då fördubblas chanserna att hålla det. Och ge inte upp vid första bakslaget. I genomsnitt går det 17 bakslag innan man lyckas ändra sitt beteende.

Nyårslöftena har också ändrat karaktär. Att sluta röka var ett vanligt nyårslöfte förr, men i dag är det så få som röker att det har blivit ett ovanligt nyårslöfte. Att träna mer och äta hälsosamt finns fortfarande kvar, men nya trender är att lova saker som är bra för kollektivet och inte bara för en själv, berättar Per Carlbring.

– Det blir mer och mer miljötänk, exempelvis att flyga mindre eller äta vegetariskt. Det handlar mer om att bli en bättre människa än att bli snyggare och smalare själv.

Bästa tipsen för att hålla nyårslöftet

Löftet bör vara specifikt, mätbart, realistiskt och tidsbestämt. Då är det lättare att uppfylla det.

Du fördubblar chansen att hålla ditt löfte om du berättar om det för andra.

Se bakslagen som en del av förändringsprocessen. I genomsnitt görs 17 bakslag för ett uppfyllt nyårslöfte. Bakslag är en naturlig del i en beteendeförändring, enligt Per Carlbring.

Andra tips på nyårslöften är att lova trevliga saker som är möjliga att uppfylla. Till exempel, läs en bok, i stället för "läsa mer", eller något trevligt som att bjuda över vännerna på middag oftare. Eller varför inte prova en ny maträtt eller kanske till och med lära dig tycka om en ny maträtt?

En djurrättsorganisation tipsar om löftet att göra januari till vegomånad.

En känd glasstillverkare tipsar om löften som att handla lokalt eller ta paus från vuxenlivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!