Sedan flera år pågår ett utbyte mellan Nyköpings Enskilda gymnasium och Niccolò Machiavelli-skolan i Rom. För tredje gången får Nyköping italienskt besök, medan Nyköpingselever varit i Italien sex gånger tidigare.
– Här står skolan för resekostnaderna. Romeleverna måste betala allt själva. Det gör att vi håller oss till en väldigt tajt budget under deras besök, säger Manuela Ruppel Olsson, språklärare vid Enskilda gymnasiet.
Under söndagen tog de därför en lokalbusstur till Oxelösund och Femöre. Förutom naturen blev själva resan ett minne.
– I Rom är de vana att hoppa på bussen och strunta i att betala. Här betalar de och tycker att det är värt det, eftersom bussarna är varma, rena och kommer i tid, säger Manuela Ruppel Olsson.
– Det var så fint vid Femöre. Första gången vi har sett hav och skog samtidigt, säger Claudia Giubilei, som också är imponerad över hur hänsynsfulla bilisterna är i trakten, eftersom de stannar när någon vill gå över gatan.
Flera elever säger att Nyköping är en väldigt rogivande stad, där det märks att människorna vårdar husen, sin närmiljö och har respekt för varandra.
Läraren Barbara Antonini lovprisar Vasamuseets interaktiva utställningar.
– Inte som i Italien där det tills för några år sedan var helt öppet att kliva in på Forum Romanum och plocka åt sig någon sten.
Eleverna noterar att det inte är någon större skillnad på hur de och svenskarna klär sig eller sminkar sig, men musiksmaken är lite olika och svenskarna är mer blyga.
Själva skolmiljön är också rejält annorlunda, konstaterar de. På Enskilda finns inte bara klassrum utan en mängd lokaler där man kan hänga under rasterna. Dessutom i bara strumplästen.
Letizia Giacometti nämner att det är stor skillnad på hur digitaliserad skolan är här och hur lätt man hittar information jämfört med hemmaskolan.
Trots många positiva intryck finns det några saker som eleverna saknar under besöket i Sörmland. Solen, maten och nattlivet.
– Här i Nyköping dör stan efter sex sju på kvällen. Vi var på klubb i fredags, det var inga mer än vi där efter halv tolv, säger Thomas Clist, som liksom flera andra i klassen tänker sig en framtid inom turismbranschen.