De senaste åren har gymnasieskolorna i Nyköping varit klart populärast när Gnestaeleverna valt var de ska fortsätta sina studier efter grundskolan. Enligt Skolverket gick 137 av kommunens totalt 310 gymnasieelever på skolor i Nyköping, jämt fördelat på kommunala och privata skolor. Därefter följer Södertälje och Stockholm i statistiken.
Intaget till gymnasiet, inklusive reservplatser, spikades för över en vecka sedan. Men på Gnesta kommun finns det ännu inga säkra siffror över vilka skolor som Gnestaungdomarna har valt.
‒De som har kommit in i till exempel både Nyköping och Södertälje har i dagsläget två platser, om de inte aktivt går in och tackar nej till den ena. Det är två olika antagningskanslier som inte samspelar med varandra, förklarar Charlotte Lillieander, studie- och yrkesvägledare på Gnesta kommun.
För 16-åriga Anna Sunvisson från Gnesta var Nyköping ett givet val.
‒Jag ska gå samhällsprogrammet på Nyköpings enskilda gymnasium. Det ska bli roligt att börja. Mitt andra val var Internationella engelska skolan i Stockholm, berättar hon.
Anna Sunvisson har även gått i grundskolan i Nyköping och är van att pendla.
‒Bussarna går kanske inte alltid i tid, men de går ofta.
Linus Holmberg, 16 år, har valt byggprogrammet på Gripenskolan i Nyköping.
‒Det känns kul att börja i gymnasiet. De flesta av mina kompisar har också valt yrkesförberedande program. Jag känner också en del folk i Nyköping genom fotbollen och hockeyn, säger han.
Gnesta har, förutom de nystartade IM-programmen som riktar sig till nyanlända och elever som saknar behörighet, ingen egen gymnasieverksamhet. Men Linus Holmberg skulle kunna tänka sig att stanna på hemmaplan om möjligheten fanns.
‒Jag skulle lätt gå här om det fanns bygg.
Anna Sunvisson är mer tveksam.
‒Jag känner nog inte att det hade varit så skönt, säger hon.