Nyköping och Gnesta väljer bort investeringar i fossil energi

Allt fler kommuner väljer bort fonder som investerar i fossil energi. Både Nyköping och Gnesta har nyligen valt att göra om sin policy för finansportföljen. – Det är en del av den gröna omställningen, säger Malin Hagerström (MP), kommunalråd i Nyköping.

Foto:

Övrigt2019-02-10 09:11

Under senaste året har Nyköpings kommun sålt sina andelar i fonder som inte tydligt tar avstånd från företag som tjänar pengar på fossil energi. Anledningen är en förändring i kommunens finanspolicy som säger att kommunen inte ska stödja fossil energi.

– Det är en del i att hela den grundläggande kommunala strukturen ska ställas om. Den gröna omställningen handlar om allt från att bygga bostäder och hantera avfall till att våra placeringar ska främja grön omställning, säger Malin Hagerström.

Nyköping har cirka 233 miljoner kronor placerade i fonder, just nu mest räntefonder på grund av att börsen har svajat lite. Enligt nya policyn ska inga pengar placeras i företag vars "huvudsakliga verksamhet" är utvinning av fossila bränslen. Även Gnesta kommun har sedan i höstas en policy att inte placera några av sina cirka 136 miljoner kronor i fonder som tjänar pengar på fossil energi.

Flera hundra miljarder kronor av svenskarnas sparkapital är investerade i bolag inom kol, olja och gas, enligt Världsnaturfonden. Skulle oljan och kolet förbrännas motsvarar det många gånger Sveriges årliga utsläpp av koldioxid.

Men det finns en trend att bryta investeringarna i fossil energi, så kallad divestering. Allt fler kommuner väljer att plocka bort investeringar i fossila bränslen, som exempelvis olja eller kol.

– Det varierar från kommun till kommun hur hård man är i de restriktioner som finns, säger Karl Pamp, rådgivare på fondrådgivaren Söderberg och partners som hjälper Nyköpings kommun med fondplaceringar.

Sedan länge har många krävt att pengar inte ska placeras i företag som tjänar pengar på vapen och barnarbete. Men på senare tid har även fossil energi lagts till på listan över vad kommunerna inte vill stödja.

– Fossilfritt har kommit de senaste fem åren. Det intensifieras och man tittar nu även på olja och gas. Både bolag som sysslar direkt med det, som gruv- och oljebolag. Men även transportföretag som indirekt tjänar pengar på fossil energi, säger Karl Pamp.

Syftet är att sända signaler till fondbolagen som anpassar sig till investerarnas önskemål.

– Det är svårt att säga hur mycket lilla Nyköping kan påverka, men många bäckar små. Många kommuner har gjort det här och om man slår samman det är det inga småpengar, säger Malin Hagerström.

Varken Trosa kommun eller Oxelösund har någon policy för att undvika investeringar i fossil eller icke-fossil energi.

Fossila bränslen

Är den största källan till utsläpp av växthusgaser som bidrar till klimatförändringarna.

Användningen av fossila bränslen kan minska genom att gå över till förnybar energi och att köra energieffektivare bilar.

För att hejda klimatförändringen behöver stora delar av den kol och olja som finns kvar i marken lämnas där.

Vid all förbränning bildas koldioxid som bidrar till växthuseffekten. Förbränning av kol ger högre utsläpp än förbränning av olja och produkter som bensin och diesel.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!