Nyköping och Oxelösund får digital-tv i februari

Nu är det drygt två månader kvar tills Nyköping och Oxelösund får digitala tv-sändningar. En informationskampanj om teknikskiftet kommer snart igång i de båda kommunerna, berättar Stina Sandell, informatör vid digital-tv-kommissionen.

Övrigt2005-12-01 00:07
Den 27 februari 2006 släcks de analoga sändningarna från Krokeksmasten utanför Norrköping. Därefter är det digital-tv som gäller för Nyköping och Oxelösund, med undantaget att kanalen SVT1 kommer att vara tillgänglig i analog form i ytterligare två veckor efter datumet för övergången. En service så att det inte blir helt svart i rutan för de tv-innehavare som vid digital-tv-
premiären av någon anledning inte kan ta emot de digitala signalerna.

Erfarenheterna av digital-tv-övergången på Gotland i september, i Gävleområdet i oktober och från sändarstationen i Motala den 21 november är goda, sammanfattar Stina Sandell. Teracom, det bolag som sköter all teknik kring de digitala tv-sändningarna, har gjort sitt jobb väl, menar hon.
Vi kan konstatera att övergången i Motala gått mycket bra, både när det gäller de tekniska förberedelserna och informationsarbetet, säger Teracoms informationschef Lennart Ivarsson.
Stina Sandell berättar att just informationsarbetet inför digital-tv-övergången från Krokeksmasten nu kommer att intensifieras.
I början av december kommer en broschyr att delas ut till alla hushåll i de berörda kommunerna. Det blir också annonsering i lokalpressen och det kommer att rulla en textremsa i tv-rutan med information om övergången, säger hon.

Informatörer från digital-tv-kommissionen ska dessutom besöka kommunerna och prata med ansvariga för äldreomsorg och fastigheter, samt andra berörda.
Anser de enskilda kommunerna att det är motiverat med ett informationsmöte för allmänheten kan man också ordna det, tillägger Stina Sandell.
Dagarna direkt före övergången den 27 februari kommer man från digital-tv-
kommissionen också att finnas på plats i Nyköping och Oxelösund, exempelvis i något köpcentrum, för att informera och svara på frågor.
I det läget får vi många praktiska frågor, om boxar, hur man ska ordna olika kopplingar, och sådant, säger Stina Sandell.
Hon menar att allmänheten nu generellt är välinformerad om övergången. Många tv-innehavare har förberett sig för digitalsändningarna i god tid, konstaterar hon.
Och så finns det en stor grupp som gör det precis veckorna innan övergången, uppskattningsvis en tredjedel av hushållen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!