Nyköping satsar mer på barnens läsning

En enda gång under skoltiden bjuds Nyköpings barn in till Culturums bibliotek. Mer hinns inte med i landets femte sämsta barnbokskommun. Men barnbibliotekarien Lars Larsson hoppas på en rejäl förbättring till hösten.

Övrigt2005-06-07 19:52
Kan någon gissa vem som är den viktigaste personen för att en bok ska bli till?
Lars Larsson låter blicken glida över Långsättersskolans andraklassare. Viktor vinkar ivrigt med handen. Naturligtvis kan han svaret:
Astrid Lindgren!
Ett tjugotal åtta- och nioåringar sitter på rad i Culturums sagohörna. De har blivit inbjudna till bokskola och nu ska de få lära sig vad en bok är och hur ett bibliotek fungerar.
Culturums barnbibliotekarie Lars Larsson berättar om förläggare och illustratörer. De unga bokskoledeltagarna är uppmärksamma och nyfikna, men ännu roligare blir det när de får varsin bok i handen och ska sortera in dem i bokstavsordning i stora bokställ.

Först A, så B, men vad kommer sen? Barnen från Långsättersskolan diskuterar, pekar och flyttar om bland böckerna.
Ibland blir det väldigt fel, som när H A Reys 50-talsklassiker Nicke Nyfiken hamnar på bokstaven G.
Det var nog någon som visste att Nicke heter Geogre på engelska, säger Lars uppmuntrande.
Det är första gången han provar att ha bokskola för andraklassare. Annars är det bara sexåringarna i kommunens förskolor som bjuds in till Culturum. När man som Lars, är ensam barnbibliotekarie, hinner man inte möta barnen så ofta som man skulle vilja.
Drömmen vore att kunna bjuda hit alla skolbarn vartannat år. Då skulle de vänja sig vid att gå till biblioteket. Vi vill att fler barn ska hitta till Culturum och kunna använda biblioteket som den resurs det faktiskt är, säger Lars Larsson.

Men det är inte lätt när man är ensam barnbibliotekarie och har ansvar för 11 079 barn och ungdomar under 18 år.
I den svenska genomsnittskommunen går det en barnbibliotekarie på 2 996 barn. I Nyköping har Lars hand om mer än fem gånger så många barn. Det gör Nyköping till landets femte sämsta barnbokskommun.
Vi har önskat fler barnbibliotekarier i många år och nu ska vi faktiskt bli en till.
I höst kommer Agneta Forsling Jansson hit från Stigtomta bibliotek, säger Lars som tycker att det är en lättnad att slippa vara ensam i framtiden.
Om jag fick önska fritt skulle jag vilja att vi var tre bibliotekarier som jobbade med barn, men två känns okej. Nu kan vi i alla fall utföra ett hyggligt jobb.

Ingegerd Åberg är lärare för de gästande andraklassarna, och hon skulle gärna besöka Culturum oftare med sina elever. Det ökar barnens läslust.
Föräldrarna säger ofta att de har många böcker hemma, men det är roligt att läsa nya böcker ibland. Och vårt skolbibliotek är inte så stort.
Få av Nyköpings skolor har riktigt bra bibliotek, berättar Lars Larsson.
I de flesta skolor finns en liten boksamling och ett par tusenlappar att köpa böcker för varje år. Det brukar vara någon tapper lärare som har en timme avsatt i veckan för att sköta biblioteket, men det hinner man ju inte mycket på.
Bokprat för lärare, en specialsatsning i invandrartäta områden och fler bokskolor för olika årskurser är några av de saker som Lars Larsson hoppas kunna satsa på nu när bibliotekariestyrkan fördubblas.
Behovet är egentligen omättligt.



Ambitiöst bokprogram för Oxelösunds unga
Oxelösunds sexåringar får komma till biblioteket två gånger och ha skattjakt, spökfest eller glasskalas. I tredje och femte klass ordnas biblioteksundervisning och i sexan och sjuan får eleverna komma tillbaks till biblioteket igen.
Vi har ett ambitiöst program för barnen och vill att de ska känna sig hemma på biblioteket, säger Kerstin Forsell som är barnbibliotekarie i Oxelösund.

I Kulturrådets nya statistik är Oxelösund näst bäst i Sörmland när det gäller barnbibliotekarier. Här finns en barnbibliotekarie på 2 304 barn, och dessutom en skolbibliotekarie som servar skolorna. Bara Katrineholm hamnar bättre i statistiken.
Men inget är så bra att det inte kan bli bättre.
Vi skulle behöva mer tid ute på skolorna och så skulle vi vilja jobba mer med de små barnen ute på dagis och förskolor. Det är när man är riktigt liten som intresset för böcker formas, säger Kerstin Forsell.
I Trosa kommun, med 2 748 barn, jobbar Margareta Mellholm som barnbibliotekarie. Men hälften av hennes arbetstid går åt till att sitta i lånedisken och hjälpa vuxna låntagare.

Jag skulle vilja komma ut
i skolorna mer och ha fler bokprat. Under ett drygt år har vi haft en projektanställd skolbibliotekarie och det har varit jättebra. Jag önskar att vi hade det jämt, säger Margareta Mellholm.
Karin Zetterberg jobbar med barnfrågor på länsbiblioteket i Eskilstuna och hon är förvånad över att Nyköping hamnade så dåligt i Kulturrådets statistik.
Min bild är att de är ambitiösa på Culturum, men visst är det för få personer som jobbar där.
Karin Zetterbergs erfarenhet är att politikerna ofta säger att de vill prioritera barn och ungdomar, men att de ekonomiska resurserna sedan saknas.
Även om de personer som jobbar på biblioteken är jätteduktiga så måste de ha stöd av både chefer och politiker.
Var i Sörmland fungerar barnverksamheten bäst?
I Katrineholm! De har satsat mycket på kombinerade skol- och folkbibliotek med väldigt kompetent personal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om