Nyköping / Slutspurt med påskost på Arla

NYKÖPING: Inte märks det att Arlas ostlager i Oppeby stängs definitivt 15 maj. Ruschen är större än någonsin med påskostar som ska ut till alla helgfirare.

Övrigt2001-10-04 15:05
<br>Men faktum kvarstår. Halvtomma lagerhallar skvallrar om slutet på en epok i Nyköping. Här startade 1940 Europas modernaste mejeri, fullskaligt med mjölk, smör och tillverkning av bitost, smältost, mesost och messmör.<br>I mjölkhallen härskar tystnad. 1992 stängdes mejeridelen. Vinproducenter kastar nu blickar på 5000-literstankarna.<br>Kan någon återanvända den stora fabriken, där all tillverkning försvann och ersattes med ostlager? Man vet inte.<br>Men ett vet man och det är att 90-talet blev jobbigt för de anställda. Först fick 15 personer sluta. Efter ett tag togs 25 nya in, samtidigt med splitternya maskiner!<br>Fast nu finns ingen återvändo. Drygt 40 personer är snart utan jobb. För 61-åriga Gerd Carlsson återstår väl bara att stämpla fram till pensionen. Det är vad hon tror om sin framtid.<br>Alla orkar inte tala om den. Flytta till västgötska Götene, dit flera Arla-enheter förläggs, är för en överväldigande majoritet uteslutet.<br>Yngre är hoppfullare. Conny Jansson har leverat ost per lastbil. I varje fall i sommar ska han köra ut tidningar.<br>Rigmor Björkman glömmer aldrig första arbetsdagen på Arla 1960. Hon skulle fylla en tom tub med Raket-Ost, sätta på avskärande tråd och cellofan. Höll på med det hela dagen.<br> Världens tristaste jobb! Jag tänkte att jag stannar max 14 dagar!<br>41 år blev det för Rigmor, som fick allt mer utvecklande arbetsuppgifter och är chef för bitcentralen. Många andra är också trotjänare.<br> Det finns gemenskap på Arla. Med få undantag har vi inga arbetsskadade.<br>Max 30 minuter jobbar man med samma moment, sedan blir det byte. Så var det inte förr. Under Rigmors arbetsår har osttillverkning för hand ersatts med maskinpark.<br>6070 ton bitost har varje vecka kommit till lagret från halländska Kvibille och andra ställen. Av barnens älskling Hushållsost har 40 ton levererats per månad.<br>I sal ett rivs plastfilm bort manuellt och slängs i återvinningskärl. Osten vägs. I sal två tar styckmaskiner över och gör snygga trekanter. Multivacen plastar in, etiketter åker ur maskinen och fastnar blixtsnabbt på paketet.<br>Men mänskligt öga måste se till att ostpaketen blir fina. Annars går de i retur. Eget labb borgar för ostkvalitet och rätt luftmängd i plasten.<br>Kvibille Cheddar är flaggskeppet, numera spritkryddad. I det svala lagret finns allt från mildaste Herrgård till inlagd Fetaost. Men inte länge till.<br>Åsa Lundqvist<br>0155-76758 asa.lundqvist@sn.se<br><br><br><br><br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om