Nyköping vägrar ta emot 113 flyktingar
Bristen på tomma lägenheter i Nyköping är anledningen till kommunens vägran att ta emot 113 flyktingar. Flyktingarna har tidigare varit gömda men har nu fått uppehållstillstånd i Sverige.
Moderata oppositionsrådet Jan Carle delar Göran Forssbergs åsikt.
Det finns ju inga bostäder. Dessutom kommer de flyktingar som gömt sig i Nyköpings kommun att erbjudas introduktionsplats inom ramen för det befintliga avtalet, säger Jan Carle.
Den tillfälliga lagen om omprövning av avvisnings- och utvisningsbeslut som togs i november innebär att betydligt fler asylsökande väntas få uppehållstillstånd i Sverige under 2006. Det är nästan en tredubbling jämfört med 2005.
I mitten av januari skickade integrationsverket ut en förfrågan till de 170 kommuner som idag har åtagit sig att ta emot flyktingar.
För Nyköpings del skulle det handla om 113 personer som ska få bostad och en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.
Att med så kort varsel skaffa fram 113 platser, det är nästan dubbelt så många som Nyköping idag har åtagit sig, är omöjligt, säger Göran Forssberg.
Sviker Nyköping de här människorna?
Vi sviker dem inte. Vi har ingen annan inställning än att vi ska vara solidariska och visa medmänsklighet. Men vi tar redan vår del av ansvaret och lovar inte mer än vi kan leva upp till, säger Göran Forssberg.
Går det inte att snabbt bygga baracker?
Nej. 1990 behövdes snabba insatser och då gav staten särskilda stimulansbidrag för snabba lösningar. I Nyköping byggdes då barackerna vid Ekensberg och Tessin som fick tillfälliga bygglov, säger Göran Forssberg.
Totalt handlar det i år om 21 000 personer som kommer att behöva introduktion för att etablera sig i samhället.
Av dessa är drygt 3 000 asylsökande som har levt gömda under hot om avvisning.
Närmare 10 000 är flyktingar som ska avvisas men av olika skäl inte har kunnat återföras till sina hemländer.
Många av de här människorna har redan bostad, antingen i en anläggning eller hos vänner och släktingar. Men ska det vara en introduktion behövs en riktig bostad, skola och insatser för att komma in på arbetsmarknaden, säger Åsa Stenbäck, utvecklare på integrationsverket.
Men vi kan inte tvinga kommunen, bara vädja om att den ska utöka sin kvot, säger Åsa Stenbäck.
Nyköping har förbundit sig att ta emot 60 flyktingar varje år.
I år kommer vi att fylla den kvoten, säger Lars Gustafsson, chef för sociala divisionen i Nyköpings kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!