Nyköpings Flygklubb mellanlandar efter 60 år

Nyköpings Flygklubb är i år 60 år. Mycket har hänt sedan starten när det gäller placering och verksamhetsinriktning. I dag finns ingen kvar som varit med från början, men ett par medlemmar som fortfarande är aktiva, Lars Cobben Andersson och Lennart Zäta Zetterström, firade 50-årigt medlemskap för några år sedan.

Övrigt2006-08-23 16:54
Båda fick sitt flygintresse via flygpojksverksamheten på F11 med kurser i allmänt militärflyg, fotolära, motorlära, flygplanlära och Linktrainer, en enkel flygsimulator.
Genom de lärare som engagerade sig i verksamheten lotsades vi in i flygklubben, för att pröva på flygning på riktigt, och därmed var det kört, säger Lennart. Vi var ett stort gäng, som nästan varje lördag och söndag under vår, sommar och höst tog oss ut till det gamla Stigtomtafältet, för att få hålla på med det vi tyckte bäst om, berättar Lennart.

Man kan fortfarande skönja var fältet låg utmed TGOJ-banan. Ledningsstolparna har rester av röd-vit markering.
Klubbens huvudsakliga inriktning i början var segelflyg med viss motorflygverksamhet. När dåvarande Luftfartsstyrelsen den 1 oktober 1960 stängde fältet och klubben fick flytta, motorflygarna till Nygefältet och segelflygarna till Larslundsfältet, kom båda verksamheterna att utvecklas. Fort- farande verkade F11 som ett slags generator, vilket resulterade i fler aktiva piloter i båda sektionerna. Vid F11:s nedläggning, flyttade bägge verksamheterna över till Skavsta, dit allt flyg skulle koncentreras.
Från att från början varit mer eller mindre helt själva innanför stängslet, till dagens aktiva flygplats, så sätter det ju sina spår i just vår verksamhet och speciellt då segelflyget.

Eventuellt måste segelflygsektionen se sig om efter någon annan plats. Det kan bli så att den får slå ihop sig med någon med liknande verksamhet.
Vi tittar och sonderar hur möjligheterna är i Katrineholm, där det är helt fri luft, eller på Vängsö vid Gnesta. Vi kan även ändra inriktning och gå över till så kallade motorseglare, vilket är ett motordrivet segelflyplan, där man kan starta själv, för att väl uppe i luften stänga av motorn och segelflyga. Då kan vi vara kvar på Skavsta.

Motorflygarna har tidigare haft spaningsflyg för skogsbrandbevakning genom FFKs (Frivilliga Flygkåren) försorg som en liten ekonomisk grund att stå på, men denna verksamhet drogs in av kostnadsskäl. Som ersättning har det för sjölänen tillkommit havsövervakning vilken till viss del kompenserar brandflygets bortfall.
I det nya Europa har luftfartsmyndigheterna gått ihop till en organisation, EASA i Köln. Som det ser ut nu har det inte blivit enklare, utan mer som att slåss med en koloss. År 2008 vill myndigheten att sportflyget skall ta hand om sitt, vilket bör ge lägre kostnader, och förenklat handhavande.
De 60 åren firas den 26 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om