Anser du att din lön ska speglas av Nyköpings storlek?
‒Intressant fråga. Det är klart att det finns ett sånt samband i så motto att uppdraget ofta blir av en annan omfattning och har en annan komplexitet när kommunens storlek ökar. Det kan vara ett skäl till att man har högre lön.
Kan man tänka sig det motsatta, att en chef för en mindre kommun, gör fler uppgifter och får ta ett ännu större ansvar än exempelvis du?
‒Det beror på hur styrningen är upplagd. Men någonstans ligger att ta ansvar för en verksamhet som består av x tusen anställda. Både ekonomi- och personalfrågor ska fungera och det åvilar ofta på kommundirektören, säger Erik Carlgren.
Om ansvariga i Nyköpings kommun skulle välja att entlediga kommundirektören, finns det ingen vägledning i hans anställningsavtal som beskriver hur skilsmässan ska hanteras. Det är förhållandevis ovanligt. Flera av hans chefskolleger i länet och landet är garanterade en halv, en hel eller flera årslöner om de får sparken.
‒Det stämmer. Vi hade tidigare sådana avtal för flera höga chefer i kommunen men konstaterade att de inte tillförde särskilt mycket. Anser den politiska ledningen att det inte fungerar så gör man det (sparkar) ändå, alldeles oavsett vilken typ av avtal chefen har. Vi kör med raka tillsvidareanställningar och låter arbetsrätten verka fullt ut. Kan man inte med sakliga eller av personliga skäl sägas upp så får man lösa den frågan när det blir aktuellt.
Det blir en förhandlingsfråga när det är så dags?
‒Precis! Jag ligger inte sömnlös, men har ändå funderat lite på den frågan. Det är faktiskt lite ovanligt men vi har inga andra typer av avtal i hela Nyköpings kommun.
Du har höjt din lön med 37 procent sedan 2007 då ditt förordnande övergick till en tillsvidaretjänst.
‒Det är en löneutveckling som inte är särskilt avvikande från den generella löneutvecklingen. Något år fick jag en större löneökning, 2008 eller 2009, men annars har det tuffat på.
Är du själv aktiv när det vankas lönerevision?
‒Jag har naturligtvis ett lönesättande samtal med kommunstyrelsens ordförande, som representerar arbetsgivaren Nyköpings kommun. Jag har varit på samma post i många år, det är väl jag och Johan Sandlund (Trosa) som har varit längst.
Johan Sandlund som jobbar i en mindre kommun än Nyköping tjänar mer än du.
‒Ja, men så ser det nog ut om man tittar på andra chefer i Trosa kommun också, som ekonomichef och samhällsbyggnadschef. Jag vet inte vad det beror på. Löner sätts i ett visst samband. Johan (Sandlund) har väl även pensionsavsättningar och bil tror jag.
Är han en bättre löneförhandlare än du?
‒Det vet jag inte men jag tycker att alla kommunchefer i Sörmland har bra löner. Av ideologiska skäl tycker jag inte att det är självklart att chefer alltid ska ha en löneutvecklings som sticker iväg. Det viktigaste för mig är att jag har ett arbete som jag känner fungerar och berikar, och där jag kan bidra.
Det går drygt tre kommunala medellöner på din lön. Hur ser du på det?
‒Jag har aldrig fått min lön presenterad på det sättet, men jag vet att de flestas löner ligger på en helt annan nivå än min. Jag skulle kanske inte ta det här jobbet på vilka villkor som helst. Jag är tillgänglig dygnet runt 365 dagar om året och har ingen reglerad arbetstid. Vill man göra sådana värderingar så får man också se till helheten.