Nyköpings lasarett kan bli förloraren
Oron för Nyköpings lasaretts framtid är stor bland sjukhusets läkare. Skulle besparingsplanerna förverkligas blir Nyköpings lasarett den stora förloraren, säger Marie Borg, läkare och ledamot av lasarettets verksamhetsråd.
Förslaget ledde först till landstingsdirektör Christer Lindman avgång, sedan till att socialdemokraterna valde att lämna ifrån sig makten.
De nya makthavarna, den så kallade regnbågskoalitionen, kallade in externa konsulter som för 700 000 kronor skulle granska ursprungsförslaget.
Dessa konsulter presenterade i sin tur sina synpunkter i början av maj. Egentligen hade de bara smärre invändningar mot slutsatserna i den ursprungliga utredningen. Politikerna har också deklarerat att man vill ha kvar tre opererande sjukhus det vill säga att också Kullbergska ska få ha kvar sin operationsverksamhet.
Självklart är de uppe i nordvästra delen av landstinget nöjda. De kommer inte att drabbas av några större förändringar. Men pengar ska sparas och risken är stor att det är Nyköpings lasarett som kommer att drabbas hårt, säger Marie Borg, facklig företrädare för sjukhusets läkare.
Personalen har tidigare varit starkt kritisk till bristen på samtal mellan den praktiska verksamheten och den beslutande politiken.
Den nya majoriteten har dock varit bättre på att prata med oss. Vi kommer också att ha nya träffar, säger Marie Borg.
Marie Borg och hennes kollegor menar att sparförslaget inte bara är ett hot mot Nyköpings lasarett.
Det hotar faktiskt också primärvården. En bra primärvård bygger på att det finns fungerande sjukhus på lokal nivå.
I ett gemensamt brev till samtliga landstingspolitiker poängterar läkarna tillsammans med företrädare för Kommunal och SACO att en kvalitativ vård bygger på att det finns en bredd på verksamheten.
Man pekar också ut ett antal åtgärder som man menar skulle spara rejält med pengar.
Några är:
En omorganisation av vårdplatsenheten
Bättre disciplin hos läkarna när det gäller medicinförskrivningar
Besöksavgift för barn över 10 år
Högre avgifter för utomläns-patienter
De fackliga företrädarna berättar också om den anda av uppgivenhet och besvikelse som finns ute på vårdens olika arbetsplatser.
Debatten har tystnat. Förändringar verkar ske helt i det tysta. Det är ingen idé att engara sig, det lönar sig ändå inte, säger man.
Om några dagar ska ett nytt förslag byggt på slutsatser i de båda utredningar som gjorts presenteras.
I juni fattar så landstingsfullmäktige sitt beslut om hur den sörmländska befolkningens sjukvård se ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!