Nyköpings politiker: Vi vägrar att låta oss tystas

"När fick du stryk senast?" Mer eller mindre uttalade hot är vardag för många politiker och något många av dem räknar med när valrörelsen drar i gång.

Malin Hagerström (MP)

Malin Hagerström (MP)

Foto:

Övrigt2018-04-30 06:00

Med bara några dagar kvar till valet stod Christina Södling (S) i hörnan nedanför Åhléns på Västra storgatan och valtalade och delade ut flygblad. Många skyndade förbi, några efter att ha stannat till för att ta emot valinformation, när ett gäng på sju eller åtta unga män ställde sig i gathörnen runt omkring med blicken riktad mot henne.

– De var stadiga grabbar som ställde sig med armarna i kors och stirrade rakt på oss. Några av dem började sätta upp klisterlappar.

De vill skrämma mig så att jag ska tystna

Christina Södling (S)

När polisen dök upp blängde de ännu mer, berättar Christina Södling. Därefter blev hon omskriven som folkförrädare på en hemsida. Det hände i valrörelsen 2010 och hon stod där tillsammans med tidigare kommunalrådet Göran Forssberg, som också han beskylldes för att vara folkförrädare. Hoten är fortfarande vardag för många politiker och många talar om att det har blivit värre.

– Det vi ser ofta i sociala medier i nuläget är att folk kommer med svordomar eller nidbilder eller hatiska inslag. Det är ett väldigt, väldigt tråkigt läge, säger Christina Södling.

Flera av Nyköpings politiker är förberedda på både hat och hot i valrörelsen som väntar. En av dem är Thom Zetterström (SD).

– Det känns som att det har blivit hårdare stämning än det var 2014, säger han.

Det var han som fick frågan om när han fick stryk senast. Det skedde när han stod i valstugan på Stora torget någon vecka före förra valet.

– Jag vaknade till och tänkte till. Vad skulle hända sen? Jag undrade om de bara skulle gå förbi eller om jag kunde vänta mig något på väg bort till bilen.

Vid ett annat tillfälle tog en besökare en valsedel och tände eld på den framför Thom Zetterström.

[fakta nr="1"]

Att valrörelsen 2018 redan är i gång märks även på debattklimatet och hot har riktats mot politiker även i år, bland annat hos Socialdemokraterna. Christina Södling, som också är ordförande i Nyköpings arbetarekommun, vill inte gå in i detalj på vad som har hänt. Men en del av det hänger ihop med händelsen då nazistiska NMR portades från sina kampträningar i gymnastiksalen i Vrena.

Carina Wallin berättar om hur incidenter efter att hon och Sofia Amloh hade gått ut i SN och tagit kraftigt avstånd från nazisterna gjorde att hon kände sig illa till mods.

– Det var ett tag som jag tyckte det var obehagligt med stora folksamlingar, men det är borta nu.

Och inför valrörelsen tänker hon inte tillåta sig själv att vara rädd eller orolig.

Jag undrade om de bara skulle gå förbi eller om jag kunde vänta mig något på väg bort till bilen

Thom Zetterström (SD)

Även Sofia Amloh vittnar om ett hårdare klimat.

– Fler hoppar av och hot och våld har ökat i statistiken. I den statistiken är jag inte undantagen, säger hon.

– Det finns ett klimat i dag där man försöker påverka, inte genom argumentation utan genom hot och våld. Jag är beredd på att det kommer att komma.

[fakta nr="2"]

Christina Södling berättar att hon fick bra stöd av partiet centralt och av polisen. Något som är viktigt för att man ska orka fortsätta. För det tänker de göra. Ingen vill backa för hoten och de tvekar inte att ge sig in i ännu en valrörelse.

– Ingen ska komma och skrämma bort mig från att jobba för demokratin, säger Christina Södling.

– De vill skrämma mig så att jag ska tystna. Jag tänker inte tystna.

Sofia Amloh tycker att det är tragiskt att hon som politiker får räkna med att mötas av hot och våld, om man inte censurerar sig själv.

– Det är en tydlig signal på hur det är ställt med vår demokrati. Ett hot mot mig som folkvald är ett angrepp mot väljarna. Det är ett direkt slag mot dem.

"Oro för att dela vissa frågor"

I svar på en enkät till SN uppger Allianspartierna i Nyköping att de inte har varit utsatta på några hot.

Inte heller Vänsterpartiet har polisanmält några hot, men Nicklas Franzén har märkt att tonläget i den politiska debatten har höjts.

– En del kan känna oro för att dela vissa saker på sociala medier, exempelvis frågor om integration. Det kan bli oändligt med kommentarer och det kan vara svårt att hantera. Det finns en viss oro för att bli hotad för att klimatet är som det är på sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!