Nyköpings kommunalråd Nicklas Franzén (V) tycker att det är glädjande att Nyköping ligger bra till i Försäkringskassans statistik.
– Men vår egen sjukstatistik har tyvärr ökat från 7 procent 2015 till 8,6 procent 2016. Orsakerna till den ökade sjukfrånvaron beror till största delen på regelförändringar i sjukförsäkringssystemet. 2016 tog man bor den bortre parentesen vilket medför att fler omfattas av sjukförsäkringssystemet och kommer in i statistiken.
Fyra femtedelar av Nyköpings kommuns anställda är kvinnor och kvinnor blir oftare sjukskrivna på grund av psykiatriska diagnoser och stress.
– Det är helt klart en jämställdhetsfråga, säger Nicklas Franzén.
Nyköpings kommun arbetar med utbildning för chefer och med en årlig arbetsmiljömätning för att förebygga ohälsa. "Aktiv återgång" är ett arbete som görs med fokus på tidiga insatser.
Oxelösund har en tuffare utmaning att få ner sjukpenningstalen.
– På nationell nivå har studier gjort en koppling mellan låg utbildningsnivå och hög sjukfrånvaro. Frånvaro av arbetsplatser där många akademiska yrkesgrupper finns kan vara en bidragande orsak, säger Catharina Fredriksson (S), kommunalråd i Oxelösund.
– Vi vet att Sörmland och Oxelösund har en lägre utbildningsnivå än landet i övrigt.
Catharina Fredriksson säger vidare att det både är möjligt och nödvändigt att minska sjukskrivningarna.
– De kvinnodominerade yrkesgrupperna finns inom offentlig verksamhet och fortfarande visar undersökningar att kvinnor tar större ansvar för hem och barn, det vill säga dubbelarbetar i högre utsträckning än män. Som arbetsgivare är det viktigt att se signalerna tidigt.
Men i Trosa tror kommunalråd Daniel Portnoff (M) att de något högre sjukpenningstalen beror på att Trosa har en större andel invånarna arbetar.
– Har man en stor andel av befolkningen i arbetskraften kan det möjligen vara ett skäl till att man har lite högre siffror än kommuner som har en lägre andel av sina invånare i arbetskraften, säger han.
Som arbetsgivare brukar Trosa kommun ligga bra till, enligt Daniel Portnoff. Men i senaste redovisningen underströks att kommunen har ett flertal cancerfall och en ökning av psykisk ohälsa.
– Vi har fortsatt höga ambitioner och strävar efter att fortsätta ha en hög frisknärvaro och låg sjukfrånvaro. Jag ser goda förutsättningar för att det skall fortsätta se ut så. De nationella regelverken, som självklart påverkar den nationella utvecklingen, rår vi dock inte på lokalt.
Flest utbetalda sjukpenningdagar i länet har invånarna i Gnesta där både män och kvinnor är sjukare än i övriga länet.
Kommunalråd Johan Rocklind (S) har ingen förklaring till varför just Gnesta sticker ut, men säger att hälsan styrs av både medfödda faktorer och yttre påverkan.
– Hur dessa olika faktorer samverkar kan variera och det skulle krävas en ganska djupgående studie för att ge en korrekt dagsaktuell beskrivning av sjukpenningtalen i respektive kommun.
När Gnesta kommun såg sjukskrivningarna öka fick förvaltningen i uppdrag att fokusera på den frågan förra året. Som arbetsgivare satsade Gnesta kommun mer på friskvård för de anställda, samt utbildning av chefer.
– Frågan kommer ha ett givet fokus även under kommande år, säger Johan Rocklind.