Nyköpingselever i matlagningsfinal
Vinnarna går vidare till nordiska mästerskapen i Köpenhamn.
Det ska bli jättekul att vara med i finalen, men det är nervöst, säger Mikaela Sundqvist på restaurangskolan. Tillsammans med Daniel Turesson tävlar hon i servering.
I det andra Nyköpingslaget tävlar Eric Daréus och Mattias Carlsson i matlagning. Totalt har sex kocklag och sex serveringslag i Sverige kvalificerat sig till finalen.
Det är kul eftersom det är första gången på tre år som Nyköping går vidare, säger Eric.
Eric och Mattias blev klara för final efter att ha lagat till en stekt ungtupp med svartvinbärssås som Hotell- och Restaurangförbundets jury gillade. Juryn valde också ut Mikaelas och Daniels festbord och serveringsförslag.
I morgon ska båda lagen använda sina bidrag igen när de tävlar.
Vi får laga till ungtuppen till varmrätt. Men vi får inte veta vad vi ska göra för förrätt och dessert förrän vi är där, säger Mattias.
Tävlingen pågår mellan 9 och 16 under lördagen. Den börjar med ett teoretiskt prov i matlagning. Därefter får kockarna tre och en halv timme på sig att laga till maten, medan serveringseleverna väljer vin, dukar upp och sköter serveringen.
Eric och Mattias har övat på olika förrätter och desserter hela veckan.
Om vi få göra något av det vi har förberett oss på har vi nog chans att vinna, säger Eric.
Daniel och Mikaela har bland annat tränat på tranchering.
Det gäller att ta vara på så mycket av köttet eller fisken som möjligt. Samtidigt måste man skära snabbt så att maten inte kallnar, säger Mikaela.
Jag tänker mest på provet, säger Daniel. Jag kan vakna mitt i natten och tänka på franska vindistrikt.
Direkt efter tävlingen utser juryn vinnarna.
Det skulle vara kul att gå vidare till nordiska finalen, säger Mattias. Vi är nog ganska lugna när vi väl kommer till tävlingen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!