Nyköpingselever på fältstudier i Peru och Indien

Tjugo elever bytte under två veckor skolbänken i Nyköping mot studier i Indien och Peru.
Nu är gymnasisterna hemma igen.
– Vi är trötta efter resan, men det är det värt, säger Matilda Carlström.

Övrigt2013-12-19 05:00

Nyköpings gymnasium har under tio år erbjudit elever möjlighet att i Indien göra fältstudier till projektarbeten. I år kunde elever även välja att åka till Peru. Det blev genomförbart bland annat tack vare Maruka Johansson. Hon är född i Peru, har kontakter där och är lärare i spanska på Tessinskolan.

– Vi är stolta över att skolan har hållit fast vid Indien under tio år. Det har påverkat många av de elever som genom åren gjort fältstudier där vad gäller studie- och yrkesval. Nu hoppas vi kunna fortsätta med både Indien och Peru, säger läraren Ingrid Carnmark.

I slutet av november reste hon – tillsammans med två elever på vård- och omsorgsprogrammet samt tio elever på samhällsvetenskapsprogrammet – till byn Katchur i södra Indien. Gruppen bodde på ett barnhem, gjorde studiebesök och utflykter.

– Indien var som vi förväntade oss, fast i städerna var det mer av allt – både människor och trafik, berättar Tore Gustavsson, Filip Gustavsson och Ivan Kosoderc.

– Ja. Och vi var annorlunda. Folk ville bli fotograferade bredvid oss, som om vi var världskändisar, fortsätter de och skrattar.

Vårdeleverna praktiserade på ett sjukhus. Övriga ägnade mycket tid åt fältstudier. Eleverna gjorde, med hjälp av tolk, intervjuer i byn och dess omgivningar.

– Resan är inte lösryckt, den är del en en process. Redan från årskurs ett läser eleverna kurser, exempelvis internationella relationer och hållbar utveckling, som förbereder dem för fältstudier och skrivande av vetenskaplig rapport, berättar Ingrid Carnmark.

Kastsystemet. Korruption. Arrangerade äktenskap. Elektricitet. Det fokuserade eleverna som gjorde fältstudier i Indien på. Under våren slutför de sina projektarbeten.

Samtidigt som Nyköpingseleverna var i Indien var åtta elever på samhällsvetenskapsprogrammet i Peru, tillsammans med Maruka Johansson och läraren Lowe Casserfelt.

Svenskarna bodde tillsammans under den andra veckan. Under den första veckan bodde de i var sin familj i Perus huvudstad Lima.

– Det var en bra erfarenhet. Familjerna var välbärgade, med både hembiträden och chaufförer. De levde inte långt ifrån de fattiga, men det var som om de inte såg dem, berättar Senja Lejlic, Julia Sundbüe och Julia Stephen.

De tre 18-åringarna ska skriva om unga mammor i Peru och blev starkt berörda när de besökte ett hem för tonårsmammor.

Klyftor mellan rika och fattiga. Korruption. Det studerade övriga Nyköpingselever i Peru.

– Vi har väldigt intressant läsning framför oss, konstaterar Ingrid Carnmark.

I söndags kom eleverna tillbaka till Sverige och i tisdags till Tessinskolan. Snart väntar jullov, men några elever planerar att plugga under ledigheten.

– En del ämnen måste vi ta igen nu, efter resan. Men det var vi förberedda på och det är det så klart värt, säger Matilda Carlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om