Nyköpingskvinna vräks bor för lite i övernattningslägenhet

Tio mil går bra att bilpendla. Även efter elva timmars nattarbete. Det menar Svea hovrätt, som nu ger en bostadsrättsförening i Stockholm rätt att vräka en Nyköpingskvinna från hennes övernattningslägenhet.

Övrigt2006-01-12 23:56
En kvinna, som har sitt permanentboende på en gård utanför Nyköping, har blivit av med sin övernattningslägenhet i Stockholm. Kvinnan, som jobbar halvtid på Karolinska sjukhuset, tvingas nu säga upp sig från sitt arbete.
Det började med att min dotter bodde i lägenheten. Då fick bostadsrättsföreningen reda på att jag inte var skriven där och vräkte mig för olovlig andrahandsuthyrning. Jag gick till hyresnämnden och fick rätt, säger kvinnan, som har bett att få vara anonym.

Bostadsrättsföreningen ville i stället vräka kvinnan med anledning av att hon bodde i lägenheten för sällan.
Det stämmer att jag utnyttjar lägenheten max två dagar i veckan, säger kvinnan.
Men de två dagarna är lägenheten nödvändig. Hon sover i lägenheten mellan nattpassen och vilar upp sig innan hemfärden när hon jobbat klart.
Det funkar inte att pendla. Jag jobbar elva timmar per natt.
Bostadsrättsföreningen överklagade till Svea hovrätt, som nu har ändrat hyresnämndens beslut.
Kvinnan orkar inte leta efter en ny lägenhet. Hon tänker säga upp sig från halvtidstjänsten och fokusera på jobbet i Nyköping.
Det här har varit fruktansvärt smärtsamt. Jag försöker lägga det bakom mig nu, säger hon.

Svea hovrätt skriver i sin dom att resorna får betraktas som långa men inte orimligt betungande. Det rör sig också om relativt få resor i månaden.
Beslutet från hovrätten går inte att överklaga.
Marie Hammerin-Söderberg, jurist på hyresgästföreningen, känner till fallet.
Vad kan ett sånt här beslut betyda för andra Nyköpingsbor som har övernattningslägenheter?
Varje enskilt fall prövas. Här har man ansett att hon har så kort bit att åka och arbetar vid få tillfällen. Det är en bedömning av det här fallet, den här personen. Men om fallen är väldigt lika kan det tänkas att man tittar på hur man dömt tidigare, säger Marie Hammerin-Söderberg.
Hon tycker inte att det finns anledning till oro.
När man har ett hyresavtal kan man bli uppsagd. Sedan kan man få det prövat vem som har bäst rätt. Det är ganska vanligt förekommande tvister. Säg att den här kvinnan bott i allmännytta med många lägenheter. Där hade situationen kanske aldrig uppkommit, säger Marie Hammerin-Söderberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om