Nyköpingsmodellen får pris – i Österrike

Nyköpingspolitikerna Veronica Andersson (S) och Cajsa Widqvist (S) är precis hemkomna från en resa till Wien. Med sig har de ett pris för sitt arbete med Nyköpingsmodellen.,

Övrigt2017-11-05 13:11

Det var under 2010 som Veronica Andersson och Cajsa Widqvist var med och fattade beslut om Nyköpingsmodellen, skolprojektet där fyra högstadieskolor slogs ihop till Nyköpings högstadium för att främja integration.

Nu prisas Nyköpingsmodellen av The Innovation of Politics Institute. Det är en partipolitiskt obunden organisation grundad av åtta österrikare, med bakgrunder inom bland annat kommunikation och entreprenörskap.

[fakta nr="1"]

Priset delas ut till politiker utifrån kriterier som innovation, hållbarhet och ekonomisk bärkraft.

– Det känns väldigt hedersamt. Det är svårt att beskriva men det är första gången som jag själv, inom politikens sfär, har hört positiva tongångar om politiker och deras gärningar, inte bara mina egna utan alla andras arbeten också, säger Veronica Andersson, i dag ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Hon fortsätter:

– Priset vill jag dela med alla som överlag har någon del i skolan. Vi har fantastiska människor där som gör ett fantastiskt arbete.

Veronica Andersson kommer göra ett återbesök i Wien, så snart som i januari.

– Jag har blivit inbjuden till ett seminarium. Tanken är att olika politiker från Europa ska utbyta erfarenheter kring skolsegregation och kunskap i skolan.

Nyköpingsmodellen

2014 slogs dörrarna upp för Nyköpings nya skola Nyköpings högstadium, där elever från fyra olika högstadieskolor i kommunen samlas.

Tanken om integration och lärande av varandra genom att skapa möten mellan elever från olika stadsdelar kallas för "Nyköpingsmodellen".

Idén föddes 2010 efter att tjänstemän och politiker i Nyköpings kommun ansåg att det fanns ett integrationsproblem. Barn (och även föräldrar) från skilda områden i kommunen möttes inte. Det skapade fördomar om "de andra".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!