– Det är tredje gången på två månader som jag ska få en ny diskho inmonterad. Diskmaskinen har de lagat fyra gånger redan, säger Anna, som bor med sina tre barn i en nyrenoverad trerummare i Brandkärr.
Så här i efterhand ångrar hon flytten från en orenoverad tvåa till trean.
– Det är inte värt det. Jag trivs i Brandkärr, men vill inte bo i nyrenoverat. I förra lägenheten satt listerna på plats, det gör de inte nu. Men jag vill inte tjata om småsaker, det är nog med de större sakerna, säger Anna, som känner en ständig oro för vilka fler fel som ska dyka upp.
När hon flyttade in visade besiktningsprotokollet en lång rad punkter som skulle åtgärdas. Fel fall i grovköket. Fel toalettstol inmonterad. Felkopplade rör. Repor i parketten. Sprucken spegel. Skada i en dörr. Avkapad läckagebricka under diskmaskinen.
Fortfarande sitter kyl och frys på olika höjd, tvättmaskin och torktumlare står lite snett och handtaget till balkongdörren går inte att stänga eller låsa – så hennes småbarn kan ta sig ut på balkongen på egen hand.
– Jag tycker att de borde prioritera dem som redan hyr. Men byggjobbarna säger att de inte har tid och att de måste beställa grejer.
Själv är hon rädd att hyresvärden hittar på något så att hon måste flytta, därför anmäler hon inte alla fel och vill inte visa sitt ansikte i artikeln.
Men regionchefen på Victoria park är nöjd med renoveringarna.
– Att det skulle vara mycket fel känner jag inte riktigt stämmer. Det är ett bra resultat och ändå rätt hög kvalitet. Vi skulle aldrig kunna godkänna slutbesiktningarna om det inte såg bra ut, säger Azra Durakovic.
Hon tror att hyresgästerna är mer nöjda om de inte blir påtvingade en renovering med åtföljande hyreshöjning.
– Vi gör det på vårat sätt, skyndar långsamt. Det har diskuterats om man skulle åtgärda mindre, men det är 2017, en normalstandard är kakel och klinker. Om man ska jobba långsiktigt så måste vi göra så här.
Ni stambyter inte under renoveringarna?
– Nej, den stående stammen relinar man i efterhand och det försöker vi göra så fort som möjligt. Det har gjorts av tidigare fastighetsägare också, säger Azra Durakovic, som rekommenderar alla hyresgäster att höra av sig direkt till Victoria park i stället för att tala med underentreprenörerna om missar i arbetet.
Fotnot: Anna heter egentligen något annat.